Rättspolitik: Helhet och långsiktighet

januari 21, 2009

Idag skriver Curt Norstedt en viktig debattartikel på SvD:s Brännpunkt, Våld mörkas och bagatelliseras. Han tar upp det faktum att flertalet våldsbrott är 7-10 gånger vanligare idag än de var på 50-talet och att grovt rån är skräckinjagande 30 gånger vanligare. Han tar också upp tre skäl till denna utveckling:

1) Det kriminalpolitiska etablissemanget
Ledande kriminologer har under lång tid har mörkat den ökning av våldsbrott som vi märker av i samhället. Istället för att varna och uppmärksamma politiker på utveckling har dessa kriminologer av ideologiska skäl bagatelliserat och bortförklarat den ökade brottsligheten.

2) Den osynliga polisen
Den svenska polisen har dragits tillbaka både ifrån våra gator och torg och ifrån den svenska landsbygden. Det är långt mellan närpoliserna i Sverige och under sommaren är bemanningen så dåligt att flertalet polisstationer får semesterstänga. Det skapar rädsla bland befolkningen och ökar brottslingarnas förakt för samhällets normer.

3) Den bristfälliga medierapporteringen
Massmedierna har inte tagit sitt ansvar. De har inte rapporterat om utvecklingen utan svalt kriminologernas dimridåer utan att granska eller ifrågasätta deras budskap.

Men inför denna problembeskrivning får man inte bli resignerad. En ständigt ökande brottslighet är inte något ödesbestämt. Det finns vägar bort ifrån dagens situation. Men då måste man slå an ett nytt perspektiv på brottspolitiken.

För det första måste man erkänna haveriet och slå fast att staten återigen ska ta sitt fulla ansvar för sin allra mest grundläggande uppgift, att säkra människors rätt till liv, frihet och egendom.

För det andra måste man byta perspektiv. Det är brottsoffrets perspektiv som ska stå i centrum, inte brottslingens. Rättvisa ska alltid skipas. Idag är systemet uppbyggt för att maximera rehabiliteringsmöjligheter för brottslingen, inte för att maximera rättvisan. Resultatet blir att balansen mellan den som kränkt och den kränkta aldrig återupprättas och i de värsta fallen blir brottslingens låga straff en andra kränkning av brottsoffret, då samhället genom att döma ut orättvist låga straff markerar att man inte lägger någon vikt vid vad som hänt brottsoffret och brottet mot hennes rättigheter.

För det tredje måste man bygga satsa på helhet och långsiktighet i kampen mot brottslighet. Ett sådant tänkande börjar i det förebyggande arbetet. Det handlar om att stödja föräldrar och deras relationer så att barn kan få en trygg uppväxt, att engagera det civila samhället i arbetet mot missbruk och bygga en skola som skickar tydliga signaler till unga människor på glid mot kriminalitet. På kort sikt handlar det till vis mån om att drastiskt öka antalet poliser och göra dem synliga i människor vardag. Då kan brotten utredas och fallen behöver inte bli liggande i en låda på polisstationen. På längre sikt bör fokus ligga på att förändra och effektivisera kriminalvården. I Kanada förbereder man dömda brottslingar på tiden efter frigivningen. Man tittar framåt och inte bakåt. Genom en kombination av rättvisa straff och återanpassning har man en kriminalvård i världsklass.

För borgerligheten borde dessa frågor vara i lika stort fokus som arbetslinjen. Jag är inte nöjd med hur frågan behandlats hittills av regeringen Jag förväntar mig mycket mer än käcka slogans och one-liners i en valrörelse.

Annonser

2 svar to “Rättspolitik: Helhet och långsiktighet”


  1. […] januari: Rättspolitik: Helhet och långsiktighet 9 juni: Valanalys (KD): Åk till London och Berlin! 10 juni: Är omtanke om brottsoffret […]


  2. […] april 1, 2010 Jag har många gånger uppmanat mitt parti att ta initiativet i rättspolitiken (se här, här, här och här), samtidigt som KDU skrivit rapport och framgångsrikt kampanjat på […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: