Hägglunds besked om kärnkraften är viktigt för Sverige

januari 30, 2009

Energipolitiken har länge varit viktig för Sverige, nu verkar det som att den börjar bli viktig även för politiker. Göran Hägglund tar idag på DN-debatt täten för en politik som inser kopplingen mellan energipolitik och tillväxt- och näringslivsfrågor. Detta borde rimligen leda till att fler partier kommer att tvingas överge sin strutspolitik i energifrågan.

Att det är kristdemokraterna som presenterar en genomtänkt hållning i energifrågan gör ju absolut inte saken sämre. Jag har under senare tid haft anledning att vara kritisk mot partiets agerande i flera frågor, men nu känns det verkligen som att vändningen är på väg. Göran Hägglund knystade i Almedalen 2005 om att han ville lyfta kärnkraftsfrågan. Nu, äntligen, skred han till verket.

Ja, jag vet vad ni tänker. Folkpartiet var först ut i kärnkraftsfrågan. Jag vet, men det berodde inte på att de hade förstått vikten av långsiktig energipolitik. Det verkade snarare vara en följd av att en folkpartistisk ”strateg” hade råkat snubbla över en opinionsundersökning som visade att en stor del av svenska folket är positiva till kärnkraft.

Vikten av folkpartiets utspel är dock inte att förringa. Även om jag är böjd att ifrågasätta deras motiv för utspelet så har de ju i sak rätt. Och har man det bästa för Sverige för ögonen så inser man snabbt att när två av fyra regeringspartier har övergett strutspolitiken så ökar pressen på de andra att vakna till.

Såväl den svenska basindustrin som energiproducenterna har länge frågat efter en långsiktig energipolitik. Det är märkligt att inte politiker har uppmärksammat detta tidigare, för sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, med välfärden i centrum, så är basindustrin och aktörerna på energimarknaden tämligen viktiga spelare. Sverige är ett industriland och kommer att förbli det under överskådlig framtid, därför är det otroligt viktigt att vi ger industrin bra och långsiktiga spelregler.

Vill vi kunna fortsätta att reformera Sverige från socialism och mot personlig frihet, från ett högskatteland som repellerar kapital och företagsamhet till ett land där det är attraktivt att bo, arbeta och driva företag, så krävs både lägre skatter och en långsiktigt hållbar energipolitik.

Den långsiktiga energipolitiken börjar här idag, med Göran Hägglunds utspel. Nästa steg är att vi får ett riksdagsbeslut på kristdemokraternas linje och det är bråttom. Det tar ungefär 20 år att planera och bygga ett kärnkraftsverk och det är ungefär 20 år till första reaktorn i Sverige kommer att tas ur bruk.

Vidare så är det inte bara ur det ekonomiska hållbarhetsperspektivet som kristdemokraternas utspel är en fullträff. Även ur det miljömässiga hållbarhetsperspektivet är detta precis vad Sverige behöver för att kunna fortsätta vara världsledande.

Idag känner jag stor tillförsikt inför framtiden och ser med nöje fram emot kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar som börjar idag! Jag börjar även se fram emot valet 2010 och jag börjar tro att det faktiskt kan gå riktigt bra. En enad borgerlighet i energifrågan kan räcka långt. Det är ju ingen vågad gissning att tro att vänsterkartellen kommer att ha svårt att hitta en gemensam hållning. Tänk er själva hur det ska gå till när LO och miljöpartiet ska diskutera kärnkraft och energi. Krydda kompotten med lite Ohly så blir det ännu bättre…

Till sist, god natt till kärntekniklagens § 5 a och god morgon till kristdemokraterna och förhoppningsvis resten av alliansen.

Annonser

2 svar to “Hägglunds besked om kärnkraften är viktigt för Sverige”


  1. […] utbyggnad är en säkerhetspolitisk fråga En oerhört viktig sak som ofta glöms bort när man talar om säkerhetspolitik är vikten av enierg…Ett problem som man dock inte får blunda för är att många av dessa kraftkällor i nuläget inte […]


  2. […] Demokrati(s)yn på HammaröNWT-läsarna om äktenskapetBra krönika om försvarspolitisk förnyelseHägglunds besked om kärnkraften är viktigt för SverigeÄn är inte sista ordet sagt i äktenskapsfråganUtan normer upphör mobbningenKönsdiskriminering […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: