Demokrati(s)yn på Hammarö

februari 4, 2009

Den kommunala verkligheten kan ibland bjuda på roliga, eller som i det här fallet riktigt hårresande uttalanden. Under det senaste sammanträdet med Hammarös fullmäktige läxade det tidigare kommunalrådet Leif Bergman (s) upp Kristdemokraterna för att vi hade – håll i er nu – kritiserat ett beslut som vi röstat emot och reserverat oss emot. Det handlar förstås om Lillängsberget, och det som diskuterades under mötet var ett förslag om aktieägartillskott på 10 miljoner kronor för att täcka upp för tomma lägenheter:

I det här landet och i den här kommunen har vi parlamentarism och demokrati, och då tycker jag att man ska respektera det också. Är beslutet taget, då är det en hederskodex att partierna ställer upp på det. Varje knivhugg i ryggen på projektet gör ju att styrelsen och VD inte har en chans att argumentera på (sic) det här.

Kanske förväxlar Bergman kommunfullmäktige med de socialdemokratiska gruppmötena? Well, Leif, I hate to break this to you, men i en parlamentarisk demokrati är det ganska grundläggande att partierna debatterar beslut när de inte är ense, även om beslutet är fattat. I synnerhet brukar dåliga beslut debatteras. Den ”hederskodex” som du refererar till gäller inte i Sverige. Vi tillämpar nämligen inte demokratisk centralism, eftersom vi inte riktigt tror på  leninistisk organisationsteori.

Annonser

3 svar to “Demokrati(s)yn på Hammarö”

  1. Kalle Says:

    Måste säga att jag känner igen agerandet från nämnda parti. Är beslut fattat så måste alla försvar det gentemot medborgarna. Illa när de inte in(s)er att det bara funkar så inom den egna rörelsen och inte mellan partier.


  2. […] 06.38-tåget tillbaka till Stockholm noterar jag att NWT:s ledarsida plockat upp min fundering om demokratisynen på Hammarö, Demokratisk centralism: På KD-politikern Charlie Weimers blogg kan man läsa att kommunalrådet […]


  3. […] Posts Beklagligt nej till folkomröstning Hammarö/KarlstadDemokrati(s)yn på HammaröTips: KebnekaisegruppenRomney 2012?Utan normer upphör mobbningenOfriheten, fattigdomen och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: