Två läsvärda röster om borgerlig familjepolitik

februari 9, 2009

Det är egentligen bra märkligt att allianspartierna valt att tona ned familjepolitiken så mycket som de gjort givet att det är en fråga som rätt hanterat skulle kunna ge dem ett kraftigt ökat opinionsstöd. Varje undersökning som gjorts visar på att det är en förkrossande stor majoritet av svenskarna, för att inte tala om föräldrarna, som själva vill bestämma mer över omsorgen om de egna barnen. Men av någon underlig anledning är det bara Kristdemokraterna som mer aktivt driver på i den riktningen, och även de gör det nu i ett ganska lågt tonläge.

Henrik L. Barvå i lördagens NWT-ledare, Familjepolitik i snålblåst.

Lägg istället krut och energi på hur föräldrar ska kunna vara hemma mer med barnen under uppväxten. Tänk i termer av sänkt skattetryck. Inte bara för dem som jobbar, utan för alla. Tänk i termer av den gamla moderata idén på ett vårdnadsbidrag, som skulle göra det möjligt för de familjer som så vill att låta barnen vara hemma i stället på ett dagis som kanske inte passar dem.

Jämställdhet är viktigt. Människor som inte når fram till ömsesidiga relationer av gemensamt ansvarstagande missar ofta chansen att mogna, bli verkligt vuxna. Ty det är att inse att det inte är det egna jaget som är livets givna centrum, utan något annat. Där en part kan ”förverkliga sig själv” medan den andra sliter finns inte förutsättningarna för detta.

 

jämställdheten stärks genom att vi rör människors sinnen, inbjuder dem att utvecklas. Det sker inte med de offentliga reglernas morötter och pekpinnar. De får bara slitet och det långvariga besvikna missnöjet att växa.

 

Ungdomsvåld, mobbing, skolresultat, utanförskap, med mycket mera är ingenting som ett samhälle gynnas av, det kostar både mänsklig smärta och pengar. Det finns så mycket en förälder kan göra för sina barn under uppväxten när det gäller uppfostran och stöd.

 

Som det är idag har få familjer råd att låta den ena föräldern arbeta deltid under barnens uppväxt. Barnen behöver oss inte enbart fram till och med ett och ett halvt års ålder. Vi är lika viktiga resurser för en åttaåring och för en ungdom i tonåren.

Per Dahl i Barometern-OT, Låt den ljusblå ballongen spricka snabbt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: