Fildelning: Den moraliska krisen måste mötas med avkriminalisering

februari 18, 2009

Tonläget har varit högt i samband med rättegången mot Pirate Bay. De åtalade har själva talat om att försöka göra det hela till ett marknadsföringsjippo, och nog kan man säga att de har lyckats när biljetter till rättegången säljs för 500 kronor styck utanför rättssalen.

En vettig röst i debatten är Svenska Dagbladets ledarredaktion, som skriver bra och nyanserat i frågan på sin blogg (läs här och här). De frågar sig hur framtiden för kulturen egentligen ska se ut om upphovsrätten försvinner. Det ärliga svaret är väl att få egentligen vet, och att de pappersförslag som lagts fram är ganska otillfredsställande. Men om det då inte finns någon tillfredställande lösning, varför håller vi då inte fast vid det gamla upphovsrättssystemet? SvD nämner politikernas tal om att ”inte kriminalisera en hel generation’, och konstaterar att politikerna nog är ärliga i sina resonemang. Men det uppstår ju problem när denna generation fortsätter att göra illegala saker hela tiden, som att ladda ned Lukas Moodysons senaste film, eller Morrisseys senaste skiva.

Här visas med tydlighet ett av huvudskälen till varför jag kan tänka mig att avkriminalisera fildelning av upphovsrättsskyddat material. Jag är helt enkelt inte beredd att genomföra det som krävs för att lagen ska åtlydas.

I grund och botten upprätthålls ordning i ett samhälle av två saker, rättskänsla (samvete) och poliser (våldsmonopol). I ett samhälle där rättskänslan är stark behövs få poliser, medan ett samhälle med svag rättskänsla måste ha en stark och omfattande polis. Ett samhälle som saknar både en stark rättskänsla och en stark poliskår kommer mer eller mindre att präglas av kaos.

Kaos är just vad som präglar fildelningen idag. Rättskänslan hos stora delar av befolkningen står i motsats till lagstiftningen. Samvetet sätter hos ganska få stopp för att sprida och ladda ner upphovsrättsskyddat material. Försöken att erbjuda legala alternativ till exempelvis Pirate Bay har brustit i ett antal avseenden. Utbudsmässigt kan till exempel de legala alternativen som lanserats liknas vid en liten kiosk, medan de illegala alternativen snarare är som stora köpcenter. Skillnaden i det utbud som erbjudits är en av flera skäl till att rättskänslan – respekten för upphovsrätten – knappast kan stärkas när det gäller fildelning. Enda alternativet ur det kaos som blir följden är en stark polisiär inblandning. Det är detta alternativ som politiker och branschen anser vara svaret på kaoset. Därför kommer krav på omfattande polisiära och juridiska motmedel, som t ex IPRED. Den omfattande avsaknaden att rättskänsla besvaras med en omfattande närvaro av polismakten. Jag är inte beredd att acceptera en sådan utveckling.

Den polisstat som måste upprättas för att få den enskilde individen att sluta med fildelning är helt enkelt inte värt priset. Det lämnar mig i praktiken med ett pragmatiskt alternativ, avkriminalisering. Det är inte optimalt, det löser inte alla problem, det föder definitivt nya problem och vi vet inte de långsiktiga konsekvenserna av det, men det är bättre än offra vår integritet.

Lästips: David Högberg jämför på ett pedagogiskt och läsvärt sätt fildelningen med andra större skiften i distributionen av kultur, Allt förändras, allt är som vanligt.

Annonser

2 svar to “Fildelning: Den moraliska krisen måste mötas med avkriminalisering”


 1. Tack för senast Charlie. Här kommer en aktuell länk till mediebloggen jag pratade om, givetvis länkar jag till mitt eget inlägg. Ha det bra.

  http://mediepolitik.blogspot.com/2009/01/musikbranschens-attityd-till.html

 2. asfjarden Says:

  Hmm…

  Kan detta resonemang även tilläpas på andra områden?

  Ok vi lever inte i den bästa av världar och ibland kan man undra varför överheten bär svärd…

  Mattias


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: