Minns du din Mises, Borg?

februari 20, 2009

När ekonomin och tunga företag fallerar ropar nästan alla (såväl facket som den inte alltid så marknadsliberala marknaden) på statliga interventioner. Fler och fler pratar om att vi ska ”satsa oss” ut ur krisen. Vilket i praktiken betyder att staten ska låna pengar för stimulanspaket och att vanliga hushåll ska förmås att konsumera mera genom låg ränta. Den låga räntan ska i sin tur göra det olönsamt att spara de pengar man har och billigt att konsumera de pengar man inte har. Richard Nixons ord om att ”We are all Keynesians” är fortfarande sanna.

Problemen med Keynsianismens tänkande är att det i längden kan bli väldigt väldigt dyrt. För när såväl staten som de privata hushållen lånar mer pengar så ökar vi också penningmängden. Vilket är samma sak som inflation. Denna inflation leder i sin tur till att priserna och, direkt därefter, lönekraven ökar och vips är vi tillbaka i en ond spiral som bara kan brytas med chockhöga räntor. Chockhöga räntor som ska betalas på alla de stimulanslån som staten och hushållen har tagit. Till detta ska läggas det faktum att om man vill vara beredd på nästa lågkonjunktur bör såväl staten som hushållen också amortera bort de lån de tagit så att nya stimulansåtgärder kan genomföras (läs: nya lån kan tas) nästa gång högkonjunkturen bromsar in.

Hittills har regeringen stått emot oppositionens krav på lånefinansierade stimulanspaket och jag hoppas att Borg fortsätter att hålla emot. Kanske minns han än någonstans de han läste av Mises, Hayek och Röpke i sin gladkapitalistiska ungdom. Kanske vågar han sätta hårt mot hårt när andra med hjälp av lån vill skjuta problemen på framtiden. Vi måste inte alla vara keynesianer, någon måste bara vara beredd att sätta ner foten och säga stopp.

Annonser

Ett svar to “Minns du din Mises, Borg?”

  1. klotband Says:

    Word!

    Anders Borg skrev en artikel i Ekonomisk debatt 7/2003, med titeln ”Modern finanspolitik – en syntes mellan Keynes och Friedman”. Någon sa att Borg är hälften sosse, hälften geni. Inte svårt att se vilken sida av honom som är genialisk. Men visst kunde man önska mer inspiration av sådana som Mises, Hayek och Röpke!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: