Hur mår vi i världens bästa välfärdsland, egentligen?

mars 4, 2009

Välfärdsstaten: För många ett botemedel mot otrygghet och social utsatthet, men också såväl beroendeskapande som dålig för självkänslan och den egna handlingskraften.

Så säger barnläkarna Frank Lindblad och Carl Lindgren i sin bok Välfärdslandets gåta, där de undersöker varför världens friskaste barn mår sämst i världen. Elise Claesson skriver om boken och den svenska välfärdsapatin, En överdos välfärd ger biverkningar:

Välfärdsapatisk är en träffande diagnos på den passive, rättighetsstyrde svensken som förväntar sig att ”samhället” ska ta ansvar för hälsan, barnen, hela livet. Vi ställer allt högre krav och blir aldrig nöjda, eftersom ”förväntningarna tycks öka snabbare än det verkliga framåtskridandet”.

Många har nog upplevt detta på något sätt. När jag nyligen talade på ett seminarium om varför vi behöver en mindre stat och mer gemenskap så var det en lärarstudent som berättade en anekdot om en förälder som upprört hade undrat varför inte skolan gör något åt att barnen springer omkring på samhället om kvällarna. Det riktigt oroande med ett sådant uttalande är att det kommer så naturligt. Frågan är inte ironisk eller retorisk på något sätt.

Är det osolidariskt att vilja ha det annorlunda? Är det så märkligt att se kopplingen mellan en stat som gör allt mer och ständigt stigande förväntningar hos oss medborgare  på att någon annan ska lösa våra problem? Eller rättare sagt, den stora utmaningen är inte att se problemet med nånannanismen. Det är att våga dra verkliga politiska slutsatser av det. Som att statens makt måste rullas tillbaka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: