Någon vill faktiskt veta var du köpte din tröja

mars 4, 2009

Läser en livsstilsartikel om MeWe-generationen, som fokuserar på sig själv, familjen och de nära vännerna, Unga vill leva Svenssonliv. Några utdrag ur artikeln:

– Den stora utmaningen för dagens unga är inte att förbättra världen, utan att lyckas med att hålla ihop familjen, säger Anna Kiefer.

Att inte få jobb är ett större orosmoment än miljöförstöringen, särskilt bland flickor. Därefter kommer oron för att inte hitta en partner och att bli fattig.

Gemensamt för optimisterna är att de har en fungerande familjesituation, bra skolmiljö eller känner en ”tillhörighet”, till exempel i en familj, religion eller en idrottsförening.

Jag tycker att det låter som en ganska jordnära generation. Att kunna skapa ett bra liv för sig själv och sina närmaste, ungefär. Familjen är viktig, även om den långtifrån alltid är perfekt. Och kanske är det uppväxten i en splittrad familj som gör att de nära relationerna upptar en stor del av MeWe-generationens tankar och funderingar.

Kommer att tänka på Raymond & Maria, och deras låt ”Ingen vill veta var du köpte din tröja”. Tolkningsbar, visst, men jag avskyr den. Raymond & Maria måste verkligen hata MeWe-generationen. Vad jag kan läsa in så handlar deras låt om ett par som funderar över jobbet, nytt boende, sommarsemestern och det sociala umgänget. Ganska vanliga vardagsproblem, skulle jag tro. Men bandets slutsats är att även om paret lever ett välordnat Svenssonliv, så struntar omgivningen ändå blankt i dem. Paret har blivit som ”alla andra” och deras brist på ambition att göra ”verklig skillnad” gör låtens huvudpersoner gråa och meningslösa.

Vilket förakt för vanliga människor! Vilket förakt för alla som känner för varandra, jobbar hårt, tar hand om sina barn, hjälper grannen med snöskottningen, är nöjda med en semester till Spanien snarare än till en avlägsen by i Anderna, som ser fram emot SM-slutspelet i ishockey och råkar shoppa ett par nya skor den 25:e när lönen har kommit.

Raymond och Maria representerar på många sätt vänsteretablissemangets nedlåtande syn på vanliga människor och deras livsmål. Tyvärr har även borgerligheten många gånger fallit in i en sådant förakt. Handen upp alla ni som inte hört ett sarkastiskt skämt om ”en sosse med familj i en Volvo 740”?

Ibland lyser elitismen också igenom i olika typer av politiska förslag. Som när man vill inrätta genusdagis för att man inte litar på att föräldrarna kan uppfostra barnen bra nog själva eller vill tvångsdela föräldraförsäkringen eftersom man inte anser att vuxna människor är starka nog för att själva besluta om vad som är rätt i just deras vardag. Elitismen kan man också skymta när politiker driver igenom abstrakta idéer uppifrån utan förankring i vad majoriteten tycker lokalt. Som när man väljer att bara bygga stora funkishöghus samtidigt som folk köar för att få bo i småhus med gröna närområden eller när man förbjuder lokala skoltraditioner som avslutningar i kyrkan eller sjungande av nationalsången för att det inte stämmer överens med värderingarna i riksdagshuset.

När jag besökte min klasskamrat Bens släktingar i Michigan för några år sedan var vi ute och åt lunch med barnen för att sedan åka till familjens hus i närheten av Lake Erie. Föräldrarna var revisorer med ett eget företag som de drev hemifrån. I arbetsrummet fanns en stor motorsportsaffisch. En NASCAR dad i familjen, med andra ord. Kort därefter kollade vi lite på den världskarta som hängde i rummet bredvid. Pappan gav sig på att försöka gissa Sveriges position, och placerade oss någonstans i närheten av norra Frankrike. Behöver jag säga att de röstade republikanskt?

Historien hade kunnat sluta där. Jag hade kunnat åkt hem till Sverige och med ett stänk av förakt konstatera att amerikaner har noll koll på de europeiska länderna. Men, hur många vet att Lansing är Michigans huvudstad? Eller funderar på att ett stort skäl till vår ”världsvana” är att vi måste röra oss utanför gränserna och prata andra språk för att kunna njuta av Medelhavet? I USA gäller Vermont eller Rocky Mountains om man vill åka skidor, eller Florida om man vill ha solsemester. Det är både dyrare och krångligare att åka utanför landets gränser, även om det ger en helt annan kulturell upplevelse.

För mig var föräldrarna i Michigan bra människor. De ville inte ”förändra världen”, men jobbade hårt för att ge sina barn en bra start i livet.

Borgerligheten ska akta sig för att falla in i förakt för vanligt folk och deras val. Det borde vara en självklarhet att borgerligheten och kristdemokraterna var en röst för vanliga människor som vill ta ansvar för sig själva, sina familjer, närområden och egna liv. Vanliga människor anser sig ha det avgörande ansvaret för sina liv, det ansvaret borde de också få ta.

Men som sagt, jag blir uppriktigt glad när jag tänker på att den uppväxande generationen – åtminstone enligt Kairos Future – inte består av en massa äckligt pretentiösa Raymond och Marior.

Annonser

Ett svar to “Någon vill faktiskt veta var du köpte din tröja”


  1. […] ett tag sedan skrev jag om vänsteretablissemangets förakt för vanligt folk, och även detta berörde Hägglund på ett tydligt sätt: Vänner, Varför har jag i mitt tal […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: