Regeringen slåss för öppenheten i EU

mars 5, 2009

Det är inte alltid jag får anledning att berömma den svenska regeringen för att stå upp för sitt synsätt i mötet med de stora EU-elefanterna, men justitieminister Beatrice Ask gör just nu ett viktigt arbete för att värna öppenheten inom EU-institutionerna.

Öppenheten har tack vare domar i EG-domstolen blivit bättre på senare år. Men nu vill EU-kommissionen begränsa insynen, vilken fortfarande är liten i förhållande till Sveriges:  

Dels föreslår kommissionen att hela block av ämnen ska kunna sekretessbeläggas på en gång, ett så kallat kategoriundantag. Dels blir definitionen av vad en handling problematisk, då den ska vara inregistrerad eller formellt översänd för att bli offentlig, något som tar lång tid och försvårar ett eventuellt utlämnande.

Den svenska regeringens tolkning av förslaget är att kommissionen helt enkelt vill begränsa mängden handlingar som lämnas ut.

Frågan avgörs tidigast under senvåren, eller till och med under det svenska ordförandeskapet.

För oss som är uppvuxna med offentlighetsprincipen kan mötet med synsättet i andra delar av Europa vara något av en chock. Det märkte jag av under mitt första år som KDU:s representant i Youth of the European People’s Party (YEPP) – unga europeiska kristdemokrater och konservativa. De nordiska och baltiska organisationerna fick kämpa stenhårt för att styrelsen skulle redovisa bokslutet för medlemsorganisationerna. Ursäkten för bristen på insyn var att ”fel personer skulle kunna komma över dokumentet”. Efter att fått sina argument söndersågade gav till slut styrelsen med sig. Ett litet steg i rätt riktning, men kommissionens förslag visar på nödvändigheten att vara på sin vakt mot de som föredrar slutenhet och önskar att undvika jobbiga frågor från medborgarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: