Arbetstidsdirektivet är ”vansinne”

mars 12, 2009

Brittiska kirurgorganisationen Royal College of Surgeons går nu till generalangrepp mot arbetstidsdirektivet, och påpekar att den lagstadgade maxtiden för en arbetsvecka på 48 timmar bl.a. kommer att hindra AT-läkare från att få tillräcklig arbetserfarenhet.

I samma artikel uttalar sig Patients Association:

Hur kan detta hända i en förment patientorienterad organisation? Tillgång till högkvalitativ och saker sjukvård är en grundläggande förutsättning för såväl patienter som sjukvårdspersonal, och denna röra måste lösas innan patienters hälsa riskeras.

Arbetstidsdirektivet är bara ett av många exempel på hur dagens breda och trubbiga EU skadar konkurrenskraften och välfärden. Det visar också med avskräckande tydlighet vad som kan hända när socialdemokraternas krav på ett ”socialt Europa” omsätts i praktiken. Att det ska finnas regler kring maximal arbetstid och rätt till vila är de allra flesta överens om. Det kan därför låta fullt acceptabelt att EU lagstadgar en maximal arbetsvecka på 48 timmar under 7 dagar, och rätt till minst 11 timmars vila under ett dygn. Men när frågan om arbetstid lyfts upp på en övernationell nivå har det fått allvarliga konsekvenser. EG-domstolens utslag under 2003 definierade faktisk arbetstid skulle inkludera den tid då arbetstagaren hade jourtid. Detta har tvingat ett medlemsland som Sverige att förändra schemaläggningen på bl.a. sjukhusen, till mycket höga kostnader. Vi hade ett system som fungerade och accepterades av såväl arbetsgivare som arbetstagare, men europeiska politikers oförmåga alternativt ovilja att lägga makten på den lägsta möjliga effektiva nivån omöjliggjorde vår flexibla lösning. Grundproblemet är att byråkratin växer när politikerna vill föra upp sina profilfrågor på EU-nivå, utan att skilja mellan verkligt gränsöverskridande frågor och sådant som bör beslutas av medlemsländerna.

Annonser

Ett svar to “Arbetstidsdirektivet är ”vansinne””

  1. Marthin Says:

    EU…………….


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: