Tingeling Tingeling, betyder jag ingenting?

mars 18, 2009

Pausunderhållningen i melodifestivalen orsakar vrede på den ryska ambassaden, och ingen är nog gladare än Henrik Dorsin och Grotesco-gänget. Maximal uppmärksamhet inför en ny säsong av Grotesco och skivsläppet av ”Tingeling” gör nog att mungiporna är uppåt, trots att Melodifestivalens ledning fegar ur inför den ryska indignationen.

Tingaliin (Russian Base-Lovers Remix):

Vad ryske ambassadören missar är att det inte är första gången Grotesco driver med andra länder. Eller vad sägs om ”Croatian Invasion” (som i och för sig mest påminner om tysk 90-talstechno i Scooter-stil, vilket marknadsfördes stenhårt på MTV gentemot oss som då var i tonåren. Konceptet var enkelt: Den ”hetaste” samlingsskivan, psykedeliska mönster, kvinnliga dansare och en övertaggad och vrålande tysk speakerröst). Parodin är lysande, med storheter som Dr. Internet, Osama Beats Laden och DJ Handsfree:

Parodin på danska familjedramat ”Bestefar og Jeg” är också en ljuspunkt:

Visst ska man skämta med insikt, men Grotescos drifter med Ryssland är definitivt inte över gränsen. Hur torrt hade det exempelvis inte varit om vi värmlänningar hade ”rasat” över Robert Gustafssons gestaltning av Karlstadsbon Roland Järverup:

Läs mer:

Henrik Dorsin: ”Ryssarna överreagerar”
Expressens ledarsida: Tingeling ska inte ursäktas.

Annonser

2 svar to “Tingeling Tingeling, betyder jag ingenting?”


  1. Jag har svårt att se humor i att underblåsa fördomar och bidra till en objektifierande syn på kvinnor från Östeuropa och Ryssland. Jag tycker att det finns ett lite självgott förakt i Sverige gentemot länderna i Öst som vi borde fundera lite över, Tingeling-grejen var ett ganska klassiskt uttryck för detta förakt enligt mig, sen är det självklart att man skall få skämta om ryssar och alla andra precis som att man skall få måla karikatyrer av Muhammed, men är det så bra?

  2. romaren Says:

    Jag tror att händelsen med Georgiens bidrag blev diskad för deras ”We don’t Put-in”, av Ryssland. SVT har ju humor i alla fall, kudos till dom.

    Patrik


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: