De flesta kramar hellre kärnfamiljen än skilsmässor

mars 20, 2009

cw_debatt

Min medverkan på SVT Debatt igår var en upplevelse. Frågan väcker uppenbarligen känslor och jag tror aldrig jag fått så många positiva kommentarer via sms, e-post, Facebook etc. som jag fick efter denna debatt. Skilsmässor må vara trendigt hos vänsteretablissemanget i Stockholm men ute i landet ser människor hur barnen drabbas när familjer faller sönder.

En annan sak jag märkte i studion är att man har ett tag kvar tills man är lika skicklig på att ta ordet i debatten som de som har klippkort till TV-sofforna. Det var mycket jag ville säga som jag inte fick sagt. Många felaktiga påståenden och pseudoargument som jag aldrig fick bemöta.

Som påståendet att vi i Sverige har en välfärdsstat och att våra barn därför inte drabbas negativt av skilsmässor, eller i alla fall inte på samma sätt som i t ex Storbritannien och USA (där den mesta av den forskningen kring skilsmässornas effekter på barn är gjord). Då har man inte tagit del av forskningsläget på området. Forskningen visar nämligen på att de negativa effekter som en sönderfallande familj har på barn inte är kopplat till föräldrarnas ekonomiska situation. Och är barn till amerikanska miljonärer inte skyddade från skilsmässors negativa effekter så kan vi vara säkra på att inte heller svenska barn är det, trots att vi i Sverige har generösa bostads- och barnbidrag.

Ett annat påstående som lyftes var att det är ”normernas fel” att barn mår dåligt av en skilsmässa. Om folk bara skulle sluta lyfta fram vikten av kärnfamiljen skulle barnen sluta må dåligt. Det Gudrun Schyman och andra menar är ”stigmatan” – att människor reagerar negativt på ”skilsmässa” som företeelse – som barnen reagerar på och inte det faktum att föräldrarna har splittrats, deras hem har kullkastats och deras trygga samlingspunkt i vardagen försvunnit. Även denna myt har modern forskning avslöjat som falsk.

2008 släpptes den brittiska undersökningen National Child Development Study. Studien har följt 17.000 personer som föddes samma vecka 1958 och sedan jämfört deras livsutveckling med senare generationers. En av de slutsatser som forskarna själva drar av undersökningen är att den sociala stigmatan inte har någon påverkan på hur dåligt skilsmässobarn mår. Trots att skilsmässor var betydligt mindre vanliga för generationen som föddes 1958 och trots att den sociala stigmatan var större för deras generation än senare generationer mår skilsmässobarnen i kullen ifrån 1958 precis lika dåligt som senare generation. Det var lika stor sannolikhet för dem att sakna kvalifikationer, gå på bidrag och var deprimerade som senare generationers skilsmässobarn. Rapporten fastslår att skilsmässor har effekter som ”har efterverkningar som ekar genom barnåren in i vuxenlivet”.

Jag är väldigt glad över att ha fått möjligheten att medverka på SVT Debatt och lyfta vikten av intakta familjer. Det kommer jag och KDU göra även i framtiden. Vi kommer inte låta de som vill blunda för konsekvenserna av splittrade familjer att ensamma få sätta dagordningen i denna fråga.

Annonser

8 svar to “De flesta kramar hellre kärnfamiljen än skilsmässor”

 1. Samuel Says:

  Bra insats i debatt igår Charlie även om det inte var så lätt för dig att göra din röst hörd… jag trodde knappt mina öron när nån person hävde ur sig att barn i sverige inte far illa pga. att i sverige har vi en välfärdsstat. Synen är alltså att det enda som betyder nåt för hur människor mår är materiella förutsättningar… inte så konstigt kanske med tanke på på att överideologin i sverige fortfarande är nån fom av materialistisk socialism… man blir ju nästan mörkrädd.. vad är det för människor egentligen….

 2. Anna Says:

  Jag blev mycket illa till mods och mörkrädd över Schymans raljerande över den sk kärnfamiljen. Så jag vill säga att även om du inte fick allt sagt i debatten igår så gjorde du ett mkt BRA intryck. Är själv en tvåbarnsmamma där vi båda föräldrar har haft likvärdiga karriärsjobb. Att gå från ung hårt arbetande till att bilda familj är ett stort steg och småbarnsfamiljernas största problem är precis som du sa igår; man har brist på tid och pengar. När jag pratar med mina vänner i liknande situationer handlar det jättemkt om att kombinera sitt eget självförverkligande med familjen OCH det går men många skulle behöva lära sig hur och få stöd från samhället. Vi gick själva i väggen när barn nummer två var ca 5 mån. Utgången kändes inte allt för ljus eftersom vi knappt orkade prata med varann. Min man bokade en tid utan min vetskap hos kommunens familjerådgivning….en undangömd plats som man knappt hittar telefonnumret till MEN som är helt gratis för alla familjer. Jag kan säga att på de 6 h vi gick där har jag lärt mig ENORMT mkt om relationer, om mig själv osv…Detta sätt att få lite guidning utifrån tror jag skulle vara väldigt nyttigt för många familjer. Kanske något att fånga upp redan via BVC då barnen är små och problemen ofta uppstår.


 3. […] var oerhört stolt över att vara Kristdemokrat och KDU:are efter denna debatten. Kolla gärna in Weimers blogg för att läsa hans kommentar till debatten. Om du missade debatten i sin helhet så finns den att […]

 4. Alex Says:

  Du är grym Charlie. Tydlig, saklig och vältalad. Än finns det hopp för KD. =)

 5. surkille Says:

  Mycket bra som sagt!

 6. steffo Says:

  Bra medverkan! Vi behöver fler inslag av den här typen i media!

 7. Pär Larsson Says:

  Grymt bra insats ! Keep it up ! Skilsmässa ska inte vara standard. Det är ett undantag!

  Pär Larsson.

 8. danjakob Says:

  Håller med dom ovanför mig, grymt bra insatts!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: