Nouruz: Hopp om ljusets seger över mörkret i Iran

mars 20, 2009

Idag firas det iranska nyåret Nouruz av miljontals människor runt om i världen. Även om Nouruz har sina rötter i det gamla Persien, nuvarande Iran, firas den dock även långt bortom Irans gränser, inte minst här i Sverige.

Nouruz som betyder ”ny dag” firas för att hedra vårens tillträde och naturens pånyttfödelse. Det är nu man renar sitt hjärta och själ från det onda för att sedan ånyo föddas i fullständig renhet med sanningen som vägledning.

Nouruz handlar även om hopp, hoppet om att värmen en dag skall segra över kylan. Detta är ett hopp som det iranska folket haft i de senaste 30 åren som den islamiska regimen med järnhand styrt landet. Brist på demokrati och avsaknad av respekt för de mänskliga rättigheterna är ett allvarligt och akut problem i landet. Iran har utvecklats till att bli världens största fängelse för journalister samtidigt som kvinnor fortfarande stenas till döds. Offentliga avrättningar i landets gator och torg har blivit vardag i Iran, samtidigt som landet alltmer isoleras från omvärlden.

Det är i en sådan svår tid som vi idag borde ägna det iranska folket en tanke, när Nourouz idag välkomnas världen över. För just drömmen om grundläggande mänskliga rättigheter och frihet är ständigt närvarande bland de svensk-iranier jag möter, och jag är i likhet med dem övertygad om att ljuset kommer att segra över mörkret.

Annonser

4 svar to “Nouruz: Hopp om ljusets seger över mörkret i Iran”

 1. Xerxes Says:

  Mycket glädjande att läsa din inlägg Charlie. Som en Iranier tackar jag så mycket för din stöd till det Iranska folket.

  TACK

 2. Artemis Says:

  Jag tackar så hjärtligt för dem fina orden och det fina stödet från er, att ni skänker en tanke åt en sådan stor och viktig dag för oss iranier är vi tacksmma över. Vi hoppas att vi det iranska folket kan med omvärldens hjälp en dag kunna återinföra demokrati och fred i Iran igen.

 3. Shayan Says:

  Tusen tack för ditt stöd Charlie. Att du som en politiker bryr dig om det iranska folket som de senaste 30 åren levt i ett fängelse betyder väldigt mycket. TUSEN TACK CHARLIE och GLÖM INTE IRAN som alla andra tydligen i Sverige gjort.

 4. Kourosh Soltani Says:

  Efter att Shahen lämnade Iran, var det inte endast Iran, men även hela världen övertogs av mörkret. Tortyr, terror, mord och elände. Alla föll offer för den islamiska regimens viktigaste uppgift, nämligen att utplåna GODHETEN.

  Att du bryr dig Charlie, i en tid då alla andra har vänt sin rygg mot Iran, betyder mycket för oss.

  Mvh
  Kourosh Soltani


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: