EU måste agera konsekvent mot Lukashenko

mars 30, 2009

Det politiska ledarskapet i Vitryssland har fram tills nu varit förbjudna att resa inom EU, som en reaktion på regimens brott mot mänskliga rättigheter och fullständiga avsaknad respekt för demokratiska principer. Som en del av arbetet för att förbättra dialogen med länder inom den ryska intressesfären slopar nu EU inreseförbjudet.

Under mötet med gruppen för ”Eastern Partnership” i Prag den 7 maj, så kan vi alltså få komma att se den vitryske diktatorn sitta med som en representant bland andra.

EU har under många år på olika sätt stött den vitryska oppositionen. Ibland effektivt, ibland mindre effektivt. Men det har funnits en röd tråd i arbetet, vad jag kan uppfatta. Stödet har varit viktigt för moralen hos den demokratiska oppositionen, åtminstone enligt de vitryssar jag träffat. Frågan är vilka signaler EU sänder genom att upphäva inreseförbudet?

Minns när Ronald Reagan uppmanade Michail Gorbatjov att ”riva muren”. Uttalandet bröt mot den diplomatiska etiketten, men togs som ett otroligt viktigt erkännande av alla de sovjetmedborgare som kämpade mot kommunistregimen…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: