Ledarkommentarer om Hägglunds tal

juni 26, 2009

Eskilstuna-Kuriren håller inte riktigt med om Hägglunds beskrivning av vänsteretablissemangets attacker mot medelsvensson, men grundtonen är ändå positiv, Ett konservativt stridsrop:

Men Hägglunds ingång är uppfriskande. Han drar fram ideologin och synliggör skillnaden i politiska utgångspunkter i politiken, inte minst inom Alliansen. Idédebatten mår bra av det.

Helsingborgs Dagblad menar att talet om partiets potential är orealistiskt, eftersom partiet inte riktigt passar in i det svenska partilandskapet, Potentialens plågoande:

Utgår man däremot ifrån att partiet är en främmande fågel i den svenska politiska verkligheten – partipolitiken klarade sig trots allt i åtskilliga decennier utan Kristdemokraterna – får man sannolikt en mer rättvisande bild av dess tillgångar och dess potential.

Det är just detta tänkande som idag begränsar kristdemokratin. Under åtskilliga år byggde partiet upp en egen identitet, som idag grundas på personalism, icke-konfessionalism och naturrätt. Det var ett viktigt arbete, men oviljan att vidareutvecklas har gjort att partiet – metodiskt- värjer sig för andra begrepp än de egenproducerade. ”Borgerligt” och ”värdekonservativt” är begrepp som andra sätter på partiet, och när så sker är många partiföreträdare framme för att med en tillrättavisande min hytta med fingret åt alla de som missförstått vad partiet står för. Problemet är att det finns ganska många medlemmar och väljare som i det ögonblicket känner sig mästrade. Bättre vore att öka potentialen genom att bredda och visa öppenhet.

Hudiksvalls Tidning påtalar Kristdemokraternas behov av en mer balanserad demografi bland väljarna, Kristdemokraterna hänger på gärdsgården:

Men vill man vinna fler yngre väljare så får Kristdemokraterna nog se till att lägga om sin profilering något. För just nu är den lite för enformig. Eller enögd, för att uttrycka sig som Hägglund.

Helt rätt. Att exempelvis göra rättspolitiken till en profilfråga är helt i samklang med den kristdemokratiska idén om att skipa rättvisa samtidigt som det skulle locka många yngre väljare som tröttnat på flatheten. Tror för övrigt att äldre väljare knappast skulle bli ledsna om vi tog krafttag mot exempelvis gängvåldet.

Norrköpings Tidningar lyfter fram behovet av att tydligt välja väg, Nygamla frågor för ett litet parti:

Kvar blir frågan hur partiet ska locka väljare i nästa val. En eller ett par profilfrågor är ett rimligt svar. En inriktning på sjuk- och äldrevård samt höjda pensioner verkar vara riktningen. Räcker det? Ett mittenparti, med tydliga rötter i frikyrkorörelsen som vill ha bättre vård och bättre förutsättningar för pensionärer?

Kristdemokraterna behövs i regeringen och i regeringsunderlaget. När de nya Moderaterna också flyttat in i mitten är det kanske läge att flytta positionerna. Högerflanken är vidöppen.

Smålandsposten ser i likhet med mig potential i Hägglunds värn om kulturen, Det nya kulturpartiet:

Den kurs Göran Hägglund tagit ut kan mycket väl komma att attrahera en större del av borgerligheten än de omkring fyra procent av väljarkåren som säger sig vara beredda att rösta på partiet i dag.

Trelleborgs Allehanda ser dock fortsatt otydlighet i Hägglunds budskap. Några tecken på att konservativ profileringsvilja ser man inte, Konservativ gröt:

Hägglund försöker helt enkelt få ökat stöd i opinionen genom att röra ihop en gröt av de gamla ingredienser som Alf Svensson lämnade efter sig. Han försöker med allmän humanism och ”människan i centrum” locka även sekulariserade och förnuftstroende väljare.

Svenska Nyhetsbyrån välkomnar en kulturkonservativ profil, och menar att den har en viktig roll att fylla i svensk politik, Kulturen är kd:s väg tillbaka?:

Kulturen är på intet sätt skiljd från politiken, vilket Hägglund gör en viktig poäng av när han kritiserar socialdemokraternas betongbyggande och de borgerliga partiernas slapphänthet i frågor som rör arkitektur och gemensamma rum. Arkitektur och skönhetsvärden får sällan fäste ovanför kommunalnivå men är oerhört viktiga, då de angår alla och engagerar de flesta på ett sätt som få politiska frågor gör.

I ett annars så liberalt land fyller ett konservativt politiskt parti en synnerligen viktig funktion. När man börjar göra avkall på konservatismen i sin politik i hopp om att locka fler väljare blir det tydligt att det inte gynnar någon. Det finns gott om andra partier att välja mellan för den liberale väljaren.

Men nu verkar det finnas hopp för kristdemokraternas överlevnad. Och anledning för fler än bara författare, journalister och bibliotekarier – kulturarbetarna – att ha ögonen på kristdemokraterna inför nästa riksdagsval. Den som tar kulturpolitik på allvar och vill rösta kulturkonservativt i nästa val kommer med stor sannolikhet kunna rösta på kristdemokraterna. Om de vågar.

SVD konstaterar att Göran Hägglund inte kom ut ur garderoben som värdekonservativ, och efterlyser mer av självrannsakan:

Det hade inte varit dumt med lite självkritik. Så pass allmänt känt är det att KD har problem och att olika falanger drar åt olika håll, att någon form av självkritik skulle kunna yppas offentligt.

…Kristdemokraternas problem är inte att partiet har en övervikt bland äldre väljare, utan att partiet har för få unga var en slutsats Hägglund drog igår. Det skulle inte behöva vara så om partiet vågade sticka ut lite mer.

I stort sett tycker jag att ledarkommentarerna sammanfaller med den analys jag gjorde i mars om hur en ny kristdemokrati skulle kunna se ut, och min valanalys efter den 7 juni.

Frågan är om jag läser in mina egna åsikter i andras texter, eller om det helt enkelt är så att det faktiskt är möjligt att en analys inifrån partiet kan överensstämma med den bild som utomstående betraktare har…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: