Frihetlig värdekonservatism kan få KD att växa

juli 2, 2009

Förnyelsedebatten inom kristdemokraterna fortsätter. Idag skriver jag på Aftonbladet om vad jag skulle sagt i mitt Almedalstal om jag vore Göran Hägglund. Jag fokuserar på familj, flit, kriminalpolitik och kultur. Fyra områden där socialdemokratin idag har en idépolitisk hegemoni och där kristdemokraterna är det enda parti som kan utgöra ett värderingsburet alternativ.

Jag tror på att vara rak med att kristdemokraterna behöver en förnyelse och att vi kanske inte alltid har kommit ut rätt i alla frågor. Jag tror väljarna har större respekt för den som på ett ödmjukt sätt vågar erkänna att den ibland har haft fel än på den som envist håller fast vid att man alltid har varit rätt ute. Hade jag fått bestämma över Hägglunds tal hade jag låtit honom inleda så här:

I dag börjar resan mot valet 2010 då vi kommer söka förnyat förtroende för en alliansregering. Men i dag startar även en annan resa. En förnyelseresa för Kristdemokraterna. Målet? Att ingen väljare i valet 2010 ska behöva betvivla att det är kristdemokraterna som är det borgerliga alternativet i Allians för Sverige. Att ingen väljare ska behöva betvivla att det är Kristdemokraterna som inom regeringen står upp för personligt ansvar, familjens frihet och en skola som fokuserar på klassisk bildning.

Idag skriver även Roland Poirier Martisson om partiets profilering på DN Debatt, Konservativa väljare kan göra KD stort. Han lyfter fram två studier som Demoskop och United Minds har gjort som visar på ett starkt stöd för vad han kallar en ”tolerant konservatism”. Han skriver:

”Enligt Demoskops mätning instämmer minst 7 av 10 (ofta fler) svenskar i följande:
• Alla har lika värde och ska ha samma rättigheter oavsett ursprung, religion eller sexuell läggning.
• Företagsamma invandrare är bra för Sverige.
• Vuxna människor har en plikt att försörja sig själva.
• Politiker ska inte bestämma hur föräldraledigheten ska fördelas.
• Många som lever på bidrag skulle kunna arbeta.
• Sverige borde få exportera snus till resten av EU.
• Det daltas för mycket med brottslingar.
• Fler poliser och längre fängelsestraff ökar tryggheten i samhället.”

Ett upplyftande besked för oss kristdemokrater som visar på det potentiella stöd som finns om kristdemokraterna klarar av att bli ”svenssons parti”.

Uppdatering: Johan skriver också om Rolands artikel, KD har en stor konservativ potential.

Annonser

6 svar to “Frihetlig värdekonservatism kan få KD att växa”

 1. Henk Says:

  Allt det där är säkert tänkvärt och bra. Problemet är dock att kristdemokraterna aldrig övergett någon profil. Martinsson och andra vill att partiet ska skaffa sig en profil som de saknar i svensk politik. Men att hävda att kd varit ett konservativt parti som nu blivit socialliberalt, är helt enkelt en historieförfalskning.

  Kd har inte enklet gått att stoppa in i skalan socialism-liberalism-konservatism, och det gör man inte heller i länder som haft stora och dominerande kristdemokratiska partier under lång tid. Det är i princip bara i Sverige som man envisas med att kalla det för konservativt, med eller eller annat prefix.

  Istället har partiet alltid stått för en tydlig etik, familjevärderingar och en tro på ett starkt civilt samhälle. Men det har också alltid haft ett socialt patos med fokus på vård, äldre, sociala frågor och värnat biståndet.

  För en traditionell kristdemokrat blir därför kravet på att man ska fortsätta driva vissa frågor (ex i enlighet med Martinssons idé) men överge de sociala frågorna.

  Jag tillhör de som tror att det vore att försöka skaffa sig nya väljare, men att kasta ut en stor del av de befintliga, för att inte tala om en stor del av partiets aktiva. Framgångsrecept? Tveksamt…

  Däremot kan partiet ta för sig mer i de frågor där de avviker från de andra allianspartierna, som alla tre bekänner sig till en eller annan form av liberalism. För visst representerar kd åsiktsmässigt redan i dag en stor del av de väljare som Martinsson hävdar är övergivna. Det gäller bara att få dem att hitta hem…


 2. […] Charlie Weimer DN2 DN3 SvD AB Expressen1 Expressen2 Posted in Allmänpolitik | Tagged konservatism, […]


 3. […] det problematiska i förmynderisamhället måste nå fler än partiledaren. Glädjande nog verkar somliga inom det kristdemokratiska ungdomsförbundet vara beredda att ompröva de gamla dogmerna. Det […]


 4. […] som vi och andra hunnit lovprisa Göran Hägglund för hans nya linje med fokus på “svenssonfrågor“, […]


 5. […] som vi och andra hunnit lovprisa Göran Hägglund för hans nya linje med fokus på ”svenssonfrågor”, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: