Familjen förebygger psykisk ohälsa

augusti 17, 2009

En ny studie visar att fyra av tio ungdomar i åldrarna 14–15 år avsiktligt har skadat sig själva. De flesta gör det bara någon gång och får lindriga skador. Men drygt var åttonde högstadieelev uppger att de skadat sig fem gånger eller oftare. Det är nästan lika vanligt bland pojkar som flickor.

Om detta skriver SvD idag, Självskador vanligt även bland pojkar.

Längre ner i artikeln står också om det tydliga samband som finns mellan relationen med föräldrarna och självskadebeteende:

Ett tydligt samband har dock forskarna redan noterat. Det är betydelsen av känslor för sina föräldrar.

–De som uppgav att de saknade en positiv relation till sina föräldrar och till kamrater var klart överrepresenterade, liksom de som grubblade och tänkte negativt om sig själva och sin situation. De som hade allra mest skadebeteende, en relativt liten grupp, hade faktiskt en positiv relation till kamrater men fortfarande dålig till föräldrarna.

En familjevänlig politik är viktig. Inte framför allt för föräldrarnas skull, utan för barnens. Det är i de unga åren som relationen till föräldrarna grundläggs. Om vi erkänner det, så kan vi börja arbeta för att unga människor ska slippa må så dåligt att ett rakblad i armen känns som en positiv flykt från verkligheten. Det viktigaste arbetet för att skapa en bra relation mellan föräldrar och barn sker i varje hem, men genom att föräldrarna får mer tid med barnen så kan politikerna åtminstone förbättra förutsättningarna.

Annonser

Ett svar to “Familjen förebygger psykisk ohälsa”

  1. feminix Says:

    Bra! Tusenfalt bra! Vad tycker du om mina tankar om att ge föräldrar rätten att välja att jobba, med lön, med sina barns omsorg och fostran?
    http://tankesmedjanfeminix.blogspot.com/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: