Gå inte för hårt åt finansmarknaden, Mats Odell

augusti 27, 2009

Idag skriver jag tillsammans med KDU:s ekonomiske talesman Aron Modig i Dagens Industri om regleringen av de europeiska finansmarknaderna, och risken för att europeiska politiker i sin regleringsiver gör mer skada än nytta. Vår förhoppning är att Mats Odell som vän av marknadsekonomin ska förhindra detta, vilket föranleder oss att ställa ett antal frågor som vi gärna vill ha besvarade:

Gå inte för hårt åt finansmarknaden, Mats Odell

Sedan finanskrisen brakade lös under hösten 2008 har det pågått en intensiv diskussion runtom i Europa och globalt, om hur tillsyn, informationsutbyte och reglering av banker och andra finansiella företag ska se ut. Inom EU tillsattes den så kallade Larosièregruppen för att utvärdera dessa frågor och i Sverige fick Finansinspektionen motsvarande uppdrag. De flesta är överens om att det behövs en mer enhetlig reglering och tillsyn av finansmarknader i Europa. Men det finns viktiga avvägningar och det gäller att inte gå långt i regleringsivern. Bättre reglering behöver helt enkelt inte vara synonymt med mera reglering.

Sverige har ett gott internationellt anseende när det gäller att hantera finansiella kriser, inte minst efter framgångarna i samband med turbulensen inom den svenska finansbranschen i början av 1990-talet. Därför passar det mycket bra att dessa frågor kommer att finnas på EU-agendan under hösten då Sverige är unionens ordförande.

Vi unga kristdemokrater är redan i dag mycket intresserade av hur regeringen, framförallt finansmarknadsminister Mats Odell (KD), tänker om de här frågorna.

Hur diskuterar regeringen kring att en vidgad omfattning av finansiella regleringar riskerar att minska det egna ansvaret för aktörerna i finansbranschen och vidga statens? Är det önskvärt att ha lika regler, lika tillämpning och lika tillsynsmetodik i alla EU-länder? Hur stor är risken att strävan efter perfekt lika villkor inom den europeiska finans branschen leder till alltför detaljerade regelverk och en strikt, uniform övervakning och tillsyn? Den ansedda tids skriften The Economist har framfört kritik mot de regleringar som förelås gälla för framför allt europeiska hedgefonder och riskkapitalbolag. Även den brittiska regeringen har varit inne på samma spår Hur resonerar den svenska regeringen? Är tunga regleringspålagor nödvändiga också inom dessa finansiella områden?

Frågorna är många samtidigt som det är lite för tyst om vad som är den svenska regeringens inställning.

Transparensen inom finansvärlden behöver öka väsentligt. Samtidigt behövs en motvikt mot de ofta alltför protektionistiska tyska och franska lägren. Vi unga kristdemokrater ser det som viktigt att inte på grund av hämndbegär och i irritationens hetta gå omotiverat hårt fram mot finansbranschen. Men vad tycker du, Mats Odell?

ARON MODIG
ekonomisk-politisk talesman, (KDU)

CHARLIE WEIMERS
förbundsordförande, (KDU)

Annonser

2 svar to “Gå inte för hårt åt finansmarknaden, Mats Odell”


  1. […] Gå inte för hårt åt finansmarknaden, Mats Odell, Aron Modig samt Charlie Weimers: Dagens Industri 27 augusti. […]

  2. minutz3 Says:

    …”Sverige har ett gott internationellt anseende när det gäller att hantera finansiella kriser, inte minst efter framgångarna i samband med turbulensen inom den svenska finansbranschen i början av 1990-talet.”… ni menar när man sparade in på skola, vård och omsorg?

    Det låter som en verkligt lysande sätt att hantera en kris på…

    Mig veterligt brukar annars hantering av marknadsekonomins fluktuationer ske genom att staten i dåliga tider spenderar och försöker gynna tillväxt, medan när det går bra dämpar man den genom att inte spendera lika mycket från statens sida och höjer skatterna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: