Avregleringen av apoteksmonopolet i praktiken

november 9, 2009

Än har jag 45 minuter på att hinna in till Apoteket i Skoghall före stängning. För de som slutar kl. 18.00 så är det värre.

Desto bättre att det nu finns värktabletter på ICA Tummen ett stenkast därifrån.

Eftersom jag suttit i en paneldebatt med en socialdemokrat som använde tillgängligheten som argument för bevarande av apoteksmonopolet, så tyckte jag att det kunde vara på sin plats med ett vardagsexempel som visar hur tomt hennes resonemang var.

Annonser

2 svar to “Avregleringen av apoteksmonopolet i praktiken”

  1. Jan Johansson Says:

    Då har ytterligare en kil slagits in för att spräcka välfärdsbygget Sverige. I Göran Hägglunds förslag till reformerad apoteksmarknad står bl.a att marknadens lönsamhet bör garanteras genom att handelsmarginalen mellan läkemedlets inköpspris och försäljningspris ”inte får vara väsens­skild från den som apoteks­bolag redovisar i andra jämför­bara ­länder”. Vad säger du om det? Det betyder i klartext att handelsmarginalen höjs från 17 procent som det statliga Apoteket AB har idag till 35 procent som snittet ligger på bland apoteksbolagen i Europa. Läkemedelspriserna kommer bli högre än idag och vinsterna tar bolagen hem. Staten borde se till att skatte­betalarna får bra valuta för sina pengar, inte att garantera lönsamhet för marknaden. Vi kommer med den uppgörelse som är träffad idag(091109)få en oligopolsituation liknande den som råder på elmarknaden. Där utlovades sänkta priser vid avregleringen på 90-talet. Hur tycker du att den avreglering föll ut? Blev det några sänkta priser? Jag kommer tillbaka till dig om 5 år så kan vi diskutera priser.

  2. John Says:

    Att slå sönder en verksamhet som fungerar bra och som många människor faktiskt tycker om är inte demokrati utan bara en förändring för sakens skull. Det finns många exempel på att en s.k avreglering leder till ett annat monopol eller oligopol.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: