Beklagligt nej till folkomröstning Hammarö/Karlstad

december 1, 2009

En majoritet av kommunstyrelsens partier (S, M, FP, C) röstade idag nej till en folkomröstning om kommunsammanslagning mellan Hammarö och Karlstad. Detta gör att Hammaröborna inte får möjlighet att säga sitt i frågan, och att det inte blir någon utredning om för- och nackdelar med en gemensam kommun. Vi kristdemokrater beklagar kommunstyrelsens beslut, eftersom vi är övertygade om att en folkomröstning hade möjliggjort ett nödvändigt samtal om hur våra kommuner och Karlstadsregionen ska utvecklas i framtiden.

De partier som nu säger nej till en folkomröstning har ett ansvar att förklara för Hammaröborna varför de inte ska få säga sitt om en kommunsammanslagning. För oss kristdemokrater är det bättre att låta demokratin komma till uttryck genom en folkomröstning än att frågan ska avgöras över människors huvuden i kommunens sammanträdesrum.

De som säger nej till motionen borde också förklara varför vi betalar högre skatt på Hammarö än i Karlstad och varför våra invånare betalar mer pengar per person för chefslöner än vad Karlstadsborna gör.

Vid sidan av förslaget om folkomröstning föreslår vi också i motionen att kommunen ska arbeta fram ett underlag som redogör för positiva och negativa aspekter av en kommunsammanslagning. Vi kristdemokrater anser att en sådan utredning bör genomföras gemensamt av kommunerna oavsett folkomröstning eller inte, så att vi får fakta på bordet. Ett argument i debatten har varit att tidpunkten – valdagen 2010 – var fel, men vi är självklart beredda att diskutera en annan tidpunkt för en eventuell folkomröstning.

Kommunfullmäktige behandlar motionen den 15 december, och allt tyder på att kommunstyrelsens linje kommer att ligga fast. Även om motionen avslås så hoppas vi kristdemokrater på att debatten lever vidare, och att det mediala ordkriget mellan kommunalråden Siw Gidlöf (S) och Lena Melesjö-Windahl (S) var en parentes i den i övrigt goda relationen mellan våra två kommuner.

3 svar to “Beklagligt nej till folkomröstning Hammarö/Karlstad”


 1. […] utredning om för- och nackdelar med en gemensam kommun, skriver Weimers i en pressrelease. I sin blogg utvecklar han resonemanget. Wow, jag vill […]

 2. A Says:

  En liten fundering. Har du en aning om vad dina väljare tycker? Kanske rent av så att många politiker tror sig veta bättre än andra just av den enkla anledningen att dom blivit framröstade? Att dom sedan har väldigt dålig koll på den folkliga opinionen är ju allmänt förekommande.

  • weimers Says:

   Jag försöker att skaffa mig en aning genom att prata med de människor jag träffar på Coop, i centrum och andra ställen (som exempelvis internet). Det är allmänt känt att KD är mest aktiva i kampanjandet på Hammarö, så nog vill jag hävda att jag och vi har hyfsad koll. Men det är väldigt svårt att veta exakt vad väljarna anser i denna fråga, eftersom det varit fullständigt tabu att diskutera den på ön, innan jag lade min motion.

   Visst har vi representativ demokrati. Men vissa frågor är av sådan karaktär att invånarna bör rådfrågas. Om vi ska fatta ett så stort beslut som att ändra kommunens karaktär (i detta fall genom en fusion), så skär frågan dessutom rakt igenom partierna. Inom KD hade vi en process över många månader, innan vi tog ställning för folkomröstning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: