Mota brottsligheten i grind

december 7, 2009

Kristdemokraterna har presenterat ett bra förslag om att att brottslingar under 15 år ska ställas inför en särskild brottsnämnd. Förslaget går i korthet ut på följande:

• Unga brottslingar under 15 år ska ställas inför en brottsnämnd där personer från polisen och socialtjänsten sitter.

• Den unge ska få individuellt anpassade sanktioner, som inte ska ses som straff.

• Alla brott av unga från 12-13 årsåldern ska utredas av nämnden.

Vi vet att brottsligt beteende kan börja i väldigt tidiga år, som när en 10-åring blev rånad på sin cykel av en 11-åring på Skoghall hemma på Hammarö för bara några veckor sedan.

Med all sannolikhet kommer detta brott att förklaras tekniskt uppklarat, eftersom det är vad som brukar hända när en gärningsman är minderårig. De grova brotten prioriteras, och de lindrigare läggs åt sidan.

Resultatet ser vi alltför ofta flera år senare, när de lindriga brotten övergått i grövre brottslighet. Förslaget om en brottsnämnd måste ses mot den bakgrunden.

Men lika förutsägbart som att solen inte lyser en vanlig novemberdasg i Sverige så rycker brottslighetens egen försvarsadvokat kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki ut och sågar förslaget, och i klassisk kriminologanda drar Sarnecki fram stämpelteorin:

Däremot kan det vara av ondo – det kan ha en stämplande effekt på avvikande beteende.

Vad Sarnecki säger med denna lilla mening är att det kan vara bättre att göra ingenting än att införa en brottsnämnd. Man måste vara bra politiserad för att kunna dra en sådan slutsats hemma från kammaren på Lidingö.

Problemet är ju att samhällets ingripande idag sker så pass sent att det kan vara bli väldigt svårt att bryta beteendemönster och brotten redan blivit en del av en ung människas livsstil.

Poängen är inte att sänka straffmyndighetsåldern. Det handlar istället om att visa barn som begår brott att det är oacceptabelt utan att för den skull detta ska leda till de sanktioner som ett barn över 15 år möter. Skillnaden mot att sänka straffmyndighetsåldern är att straffet inte är det centrala. Istället är själva rättsprocessen målet. Genom att även barn yngre än 15 år som begått brott tvingas gå igenom en rättsliknande process poängteras allvaret i den brottsliga handlingen.

Läs mer om allianskollegornas reaktioner:

SvD: Blandad respons på kd-förslag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: