Blir förskolan ett tvång i framtiden?

januari 14, 2010

Östgötacorrens ledarsida har levererat ett ideologiskt laddat försvarstal för valfrihet inom barnomsorgen, och varnar borgerligheten för att köpa det myrdalska synsättet, ”Heliga förskolan” får inte bli ett tvång:

Problemet är att med den synen borde förskolan bli obligatorisk, vilket vore ett antiliberalt förmynderi över familjerna. Dessutom signalerar man att föräldraansvaret inte är viktigt. Borgerliga förespråkare för förskoletvång borde också läsa vad makarna Myrdal såg som det yttersta målet för förskolan: Att utrota den förhatliga individualismen och fostra barnen i kollektivism.

Att vårdnadsbidraget strider mot arbetslinjen betyder inte att obligatorisk förskola är det enda alternativet. Respekterar man individernas frihet måste man låta familjer ordna barnomsorgen som de själva vill. Borgerliga förskoletvångsförespråkare borde fundera över vilken tradition och ideologi de bygger sin övertygelse på.

Det är ganska spännande att se hur svårt det är för många borgerliga politiker att lämna det socialistiska perspektivet och förorda valfrihet. Dagmammor, dagis (ursäkta, förskola menade jag förstås), hemmaföräldrar, föräldrakooperativ… Verkligheten ser olika ut för barn och föräldrar, och menar alliansen allvar med att besluten bör fattas på lägsta möjliga effektiva nivå så måste vi långsiktigt sträva efter att de olika barnomsorgsformerna får lika stort ekonomiskt stöd.

PJ Anders Linder varnar också för att låta makarna Myrdal styra allianspolitikernas tänk:

Än så länge är det kommunerna som åsyftas när politiker talar om ”obligatorisk förskola” från tre års ålder, men om institutionsförespråkarna får regera ostört som i dag kommer det snart att vara treåringarna som obligatoriet gäller. Och kan man börja vid tre år, varför inte vid två.
Om borgerliga politiker utgår ifrån något annat än valfrihet i barnomsorgen så finns det risk för att PJ:s och Correns oro är befogad.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: