Rapport från Rikskonferensen i Sälen

januari 17, 2010

När Rikskonferensen inleddes för några timmar talade försvarsminister Sten Tolgfors. Talet innehöll inte några stora nyheter, utan ägnades åt att försvara regeringens politik bl.a. avseende personalförsörjningen, försvarets relativt stabila ekonomi och regeringens ambition att förmå EU att möta kraven på snabba beslutsprocesser om och när snabbinsatsstyrkor behöver sättas in i omvärlden. På fråga om de rödgrönas politik konstaterade han att varje parti föreslår 2 miljarder per år i minskade anslag till försvaret. Noterbart var att han nämnde Östersjön som ett ”energins innanhav” utan att nämna Nord Stream, som åter blivit aktuell med tanke på de sensorer som gör att Ryssland kan se alla u-båtar som passerar på internationellt vatten.

I anslutning till talet nämnde moderatorn Lars Adaktusson att 57 procent av svenska folket svarar nej på frågan om de tror att Försvarsmakten (FM) har förmåga att försvara Sverige mot ett militärt angrepp.

Där någonstans finns bakgrunden till det som Överbefälhavare Sverker Göransson återkom till flera gånger under sitt tal. Bland annat nämndes den negativa ”mediala bilden” av FM, vilken ÖB ville kontra genom att slå fast att FM är en professionell organisation som utför de uppgifter som tilldelats av politikerna, och är storleksmässigt jämförbar med andra länders försvar. Göransson talade framför allt som utvecklingen i närområdet (”Norden och Barents Hav har åter blivit säkerhetspolitiskt aktuellt”), Afghanistan (säkerheten i Pakistan är en nyckel till framgång) och ekonomin (”Med de resurser vi nu har klarar vi av att utföra internationella uppdrag och garantera den nationella säkerheten”).

Folk vill att Sverige ska kunna försvaras skrev svenskans ledarskribent Claes Arvidsson inför rikskonferensen, och fullföljde samma linje när han på scen fick kommentera talen från Tolgfors och Göransson. Han konstaterade att 90-talets tro på den eviga freden fått ge vika i spåren av Georgien-kriget, och att det är bra att FP nu ”sätter Sverige-doktrinen i centrum”. Det finns enligt Arvidsson mycket positivt i inriktningspropositionen, men det räcker inte att Sverige blir något bättre rustat än tidigare. Det måste till större ambitioner än så.

Expressens ledarskribent Anna Dahlberg sade sig dela Arvidssons analys av tilltagande konservativa strömningar i försvarsdebatten, men hon oroas av dem samtidigt som hon uppfattar att Arvidsson välkomnar dem. Dessa strömningar tar sig enligt henne uttryck i form av stöd för det nationella försvaret, att värnpliktssystemet åter hyllas, och försvarsindustrin ska värnas. Hon oroades också över en eventuell rödgrön valseger, då den riskerar leda till att insatsen i Kosovo avvecklas, att Sverige inte längre ska leda Nordic Battle Group och att insatsen i Afghanistan ifrågasätts på allvar. Att en rödgrön regering skulle klara av att trappa upp insatsen i Afghanistan är enligt Dahlberg inte särskilt troligt.

Noterat:

 • Försvarsmaktens budget är i balans med tilldelade uppgifter. Men är de tilldelade uppgifterna i balans med det säkerhetspolitiska läget?
 • Solidaritetsförklaringen diskuteras flitigt, och när riksdagspolitikerna talar om hur Sverige skulle agera om Ryssland skulle uppträda aggressivt mot en av våra baltiska grannar kommer jag att tänka på Hans Blix-sketchen i Team America: World Police. Norbotten-kuriren har skrivit en läsvärd ledare på temat, En solidaritet som betyder något.
 • Claes Arvidsson tyckte att Sten Tolgfors lät som en ledarartikel i Sovjetunionens husorgan Pravda. Första delen av en sådan artikel innehöll alltid lovprisning av påstådda framgångar, och den andra delen började alltid med ett ”men”. Eftersom Tolgfors aldrig uttalade ett ”men” såg sig Arvidsson nödgad att göra det, och påbörjade därefter en klockren sågning av den förda försvarspolitiken under de senaste 20 åren.
 • Vid sidan av Claes Arvidsson och Anna Dahlberg är det ganska skralt med ledarskribenter på plats. Johan Söderström från Borås Tidning och Sylvia Asklöf Fortell från Blekinge Läns Tidning. Asklöf Fortell har även skrivit en ledarkrönika inför konferensen.
 • Stötte på Kristdemokraternas försvarspolitiska talesman Else-Marie Lindgren i kaffepausen. Tillsammans med mig och KDU:s försvarspolitiske talesman Christian Carlsson (som också bloggar från Sälen) utgör hon den kristdemokratiska delegationen på plats.
 • Just nu talar Bo Hugemark, Hedersordförande för Svenska Atlantkommittén och tidigare överste vid I2 i Karlstad. Jag letar (och finner) Värmlandskopplingar även i år.
 • Under debatten är alla eniga om att vi har en ”moralisk plikt” att hjälpa till om något av våra grannländer angrips. Lika eniga är de om att vi inte kan ge några garantier. Intet nytt under Sälensolen.
 • Vad hände med raka rör? Om vi inte har skuggan av en chans att rent praktiskt bistå våra grannländer bör vi vara lite mer lugna med att avge solidaritetsförklaringar. Alternativt får regeringen ta konsekvensen av Solidaritetsförklaringen och stärka försvaret i den omfattning som krävs för att leva upp till den påstådda solidariteten.
Annonser

5 svar to “Rapport från Rikskonferensen i Sälen”


 1. […] Charlie Weimers – Rapport från Rikskonferensen i Sälen, Alliansfritt Sverige – Januari 14, 2010 – Menlöst röstfiske: upprustning, Eva-Lena […]


 2. […] att ”Panelen var tydlig med att solidaritet i teorin och inte i praktiken gäller” och Charlie bloggade om paneldiskussionen och skrev att: ”Under debatten är alla eniga om att vi har en […]


 3. […] Adam Cwejman, Rolf Erikson, SCHLAUG.SE, Tradition & Fason, Nemokrati, Charlie Weimers, Svart på vitt, Mark Klamberg, Wiseman’s Wisdoms och […]


 4. […] Charlie Weimers – Rapport från Rikskonferensen i Sälen, Alliansfritt Sverige – Januari 14, 2010 – Menlöst röstfiske: upprustning, Eva-Lena – […]


 5. […] Charlie Weimers – Rapport från Rikskonferensen i Sälen, Alliansfritt Sverige – Januari 14, 2010 – Menlöst röstfiske: upprustning, Eva-Lena – […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: