Tuffare tag mot brottsligheten

januari 28, 2010

Det märks inte bara i statsfinanserna att vi har en borgerlig regering. Även i rättspolitiken går politiken i rätt riktning. Före jul presenterade regeringens utredare förslag på åtgärder mot ungdomsarbetslösheten som bland annat skulle ge snabbare utredningar av ungdomsbrott och tidigare markeringar från polisen mot de typer av brott som ofta leder till en kriminell livsstil.

Idag föreslår regeringen att ett nytt brott, synnerligen grov misshandel, ska införas, Regeringen föreslår hårdare straff:

Ask berättar att det nya lagrummet kan användas exempelvis när någon misshandlat en funktionshindrad person, en äldre person eller vid misshandel ”som närmar sig tortyr”.

Regeringen vill att särskilt allvarliga misshandelsfall ska ge minst fyra års fängelse, vilket är en skärpning från ett år som är den kortaste strafftid som kan dömas ut för grov misshandel i dag.

För inte särskilt länge sedan blev en kille misshandlad utanför min gamla skola Tingvallagymnasiet i centrala Karlstad, bland annat genom att förövarna hoppade på hans huvud. Att i ett sådant fall kunna yrka på att gärningsmännan döms för synnerligen grov misshandel är ett tydligt steg framåt som stärker brottsofferperspektivet i lagstiftningen.

Samtidigt behöver vi fortsätta att se över straffskalorna för vålds- och sexualbrott. Om någon exempelvis rycker bort en annan persons känsla av trygghet för resten av livet genom att överfalla och våldta henne, så ska straffet vara stenhårt. Tyvärr gör svensk rättspraxis genom inte minst straffrabatter att de lägsta nivåerna i straffskalan ofta används, vilket gör att en synnerligen rå våldtäkt kan ge miministraffet på fyra år. Hög tid att se över såväl minimistraffen som straffrabatterna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: