Konkretiseras KD-förnyelsen idag?

januari 29, 2010

Klockan 13.00 går Göran Hägglund upp på scen inför mer än 1000 kristdemokratiska kommun- och landstingspolitiker på plats i Jönköping. Förväntningarna är höga, gissar jag. Åtminstone är mina egna förväntningar höga. Hägglunds tal på Rikstinget, i Almedalen och vid Rådslaget gav känslan av att det finns en färdplan inför valet och att partiledningen äntligen blivit bekväma med tanken på att vara ett seriöst alternativ för högerväljare. Idag har han chansen att konkretisera förnyelsen av partiet. Vilka pekpinnar vill vi ha bort? Hur ska vi stå upp för verklighetens folk? Vad är valets viktigaste frågor? Om tre timmar vet vi.

Det skrivs och sägs mycket om Kristdemokraterna inför kommundagarna i Jönköping. Jag har tidigare kommenterat den pågående idédebatten och uppladdningen i media inför kommundagarna. Här är ett försök till uppdatering:

 • Gårdagens Rapport innehöll ett inslag där jag föreslog Hägglund att driva klassiskt borgerlig politik, gärna i form av lag och ordning och färre politiska pekpinnar.
 • Fokus analyserar på ett seriöst och genomarbetat sätt partiets ideologiska utveckling, och noterar att reaktionen mot partiets förbudslinje under EU-parlamentsvalet var en vändpunkt. För en KDU:are känns det igen. Under Riksmötet 2004 drev förbundsstyrelsen att KDU skulle driva en skatt på fett och socker. Beslutet blev istället ”att KDU verkar mot en punktskatt på fet och sockerrik mat”. Pekpinnar blev tabu och principen om frihet under ansvar integrerades i förbundets politik och blev ett verktyg för att tolka subsidiaritetsprincipen.
 • Göran Hägglund kräver sänkt skatt för pensionärer. Det är inte märkligt. Jag hade som pensionär varit extremt frustrerad över att inte kunna ta del av frihetliga reformer i form av skattesänkningar.
 • Jämställdhetspolitik och genus är på tapeten idag. Jag skriver om att KD måste forma en borgerlig jämställdhetspolitik på Brännpunkt, och Maria Wilhelmsson gör upp med Nya Moderaternas radikalfeministiska nyorientering på Kristdemokratens ledarsida.
 • Svenskans ledarsida hoppas att Göran Hägglund ska göra upp med partiets ”paternalistiska sida” idag.
 • Nerikes Allehanda försöker ge råd till Göran Hägglund. Man är inte säkra på att det är bra att bryta upp från ”mittenträsket”, men är lika osäkra på vad Kristdemokraterna borde driva.
 • Dan Jormvik, partiets nye sociala medierredaktör, uppmärksammas av Resumé idag.
 • Vill slutligen tipsa om en artikel som handlar om Magda, Verklighetens folk i mediernas skugga. Läsvärt och tänkvärt.
Annonser

2 svar to “Konkretiseras KD-förnyelsen idag?”


 1. Märkligt att du inte har med någon av Dagens artiklar. Bland andra:

  Maria Fält om jämställdhet: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?ID=201057
  KD ska locka muslimer: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=201058
  Maria Larsson om alkohol: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?ID=200771

 2. maggan Says:

  Hoppas nu att Hägglund lyssnar på dig ang jämställdhets politiken som du artiklade om på svenskan, då har ni fått i vart fall en ny väljare förutsatt att ni inte har alltför vansinniga ideér i övrigt då förstås 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: