Den kristdemokratiska förnyelsen engagerar

januari 30, 2010

Efter gårdagens middag där Göran Hägglund var uppe på scen och sjöng Honky Tonk Women så är det nu snart dags att presentera KDU:s nya jämställdhetskampanj.(kommer snart upp på bloggen). I eftermiddag håller även KDU seminarium med rubriken ”Jämställdheten kommer ut ur genusgarderoben”.

Fanns med i Aktuellts 21-sändning om kommundagarna. Inslaget börjar 11,55 in i sändningen.

Studio Ett rapporterade igår om hur Kristdemokraterna laddar inför valet. En diskussion med mig, Adina Trunk och Bengt Germundsson följde någon timme senare.

Dagen skriver om Kristdemokraternas vägval, och konstaterar att positionering aldrig är enkelt. Det har de ju rätt i, förnyelse har sitt pris. Men jag är oerhört stolt över Kristdemokratiska Ungdomsförbundets förnyelse, och det gör mig väldigt glad att se partiet (om än lite försiktigare) gå i samma riktning.

Göran Hägglunds tal finns att läsa i sin helhet här. Han nämnde bland annat att partistyrelsen tillsatt tre arbetsgrupper som ska slutföra sitt arbete före Rikstinget i juni. En av dessa heter ”Politikens gränser”. En frihetslista från KDU kanske vore på sin plats? Tar gärna hjälp av er läsare för att hitta uppslag. Lovar att återkomma…

Annonser

5 svar to “Den kristdemokratiska förnyelsen engagerar”

 1. Gunnar i Stockholm Says:

  Ska Kristdemokraterna gå till vänster eller höger i fortsättningen? Många av partiets (tidgare) kärnväljare skulle nog svara: Både ock. Svaret på den frågan beror till stor del också på vad man lägger in i begreppen ”vänster” och ”höger”.

  Under de senaste åren tycks KD i ganska stor utsträckning ha lagt sig platt inför de övriga partierna i den borgerliga alliansen. Många KD-väljare anser exempelvis att partiet borde ha satt hårt mot hårt i äktenskapsfrågan. Där lät KD-ledningen makten gå före den för KD-väljarna så viktiga frågan om äktenskapet.

  KD:s partiledning har även lagt sig platt inför alliansens hårda och okänsliga poiltik mot långtidssjukskrivna människor och pensionärer. Den politken känns ganska avlägsen i jämförelse med partiets inställning i begynnelsen mot de här svaga grupperna i samhället.

  I de här sociala frågorna ligger KD tyvärr i dag tyvärr långt ut på högerkanten. I de traditionella värderingsfrågorna kring bland annat aborter och äktenskapet har partiet samtidigt närmat sig liberalerna och mitten, för att inte säga vänstern inom alliansen. I dag är KD mest att likna ett av fyra borgerliga partier, inte ett parti som tillför något nytt.

  Många av oss ”gamla” KD-väljare skulle vilja att det KD valde både vänster och höger för att partiet ska kunna återfå ett större förtroendet från framför allt kristna väljare. En stor del av dem skulle vilja att KD blev mer ”höger” (konservativt) i värderingsfrågorna och mer ”vänster” i frågor kring sociala frågor och de svaga människornas utsatthet i samhället.

  I dagsläget finns tyvärr inget politiskt parti som förenar de här båda områdena. Som väljare tvingas man för närvarande därför in i ett val mellan pest och kolera. Ska man väja KD för värderingsfrågorna och samtidigt få mer sociala orättvisor på köpet? Eller ska man lägga sin röst på Sahlin och de rödgröna partierna – och samtidigt sänka värderingsfrågorna ännu mer?

  Hur ser du, Charlie, på de här tankegängarna?

  • weimers Says:

   Intressanta frågeställningar. Ska ge dig ett ordentligt svar när omständigheterna medger det. Sitter just nu i en minibuss på väg hem från Jönköping efter en helgs sammanträden, och har inte möjlighet att skriva några längre inlägg.

 2. Gunnar i Stockholm Says:

  Tack för din uppskattning! Jag ser fram emot en utförligare kommentar från dig.

  I frågan om KD:s framtid är det intressant att se hur begreppet ”konservativ” används. I det här sammanhanget syftas på en återgång till partiets ursprungliga värdekonservativt laddade politik under de första decennierna under partinamnet Kristen Demokrtisk Samling.

  Inom islams politiska gren, islamismen, används märkligt nog det motsatta ordet som benämning för en återgång till islams rötter och mer bokstavliga budskap. Dessa islamister företräder en ”radikalare” form av islam.

  Det motsatta förhållandet råder tydligen inom kristendomen och KD. Här betecknas företrädarna för en mer ursprunglig tolkning av kristendomens budskap för ”konservatiiva”. I själva verket borde väl även de kallas för ”radikaler”, eller hur?

  Rent allmänt har ju ordet ”radikal” en positivare klang i samhällsdebatten än dess motsats ”konservativ”. Kanske är det dags för KD och KDU att göra en omdefiniering av de här begreppen?

  I princip stödjer jag din politiska linje inom KDU. Därför skulle det göra både mig och andra nuvarande och tidigare partisympatisörer glada att få höra nyheten att ”Charlie Weimers” företräder en ursprungligare, radikalare och värderingsladdad politik än Göran Hägglund?

  • weimers Says:

   Ja, det är onekligen ganska radikalt att vara konservativ i dagens Sverige. Jag förstår din poäng, men det är svårt att ändra på internationellt erkända ideologiska begrepp. Några av mina främsta motståndare i debatten är kulturradikaler, och det skulle nog förvirra många om jag också skulle kalla mig radikal. Jag brukar inte använda etiketterna så ofta, eftersom de oftast förvirrar mer än klargör (eftersom tolkningarna är så pass olika). Förnyelse tror jag är ett positivt begrepp i sammanhanget för att beskriva vad det är jag vill åstadkomma. Jag vill inte tillbaka till den förbudslinje som fanns i 60-talets KDS, men jag eftersträvar ett verkligt värdeorienterat parti som är medvetet om sin unika roll i svensk politik.

 3. Dr. Jonsson Says:

  Skummade lite i den del av talet som handlade om ”Politikens Gränser”, och det verkligen lovande ut. Jag gillar särskilt ”folks rätt att vara som de är” och ”deras rätt att leva sina liv som de vill utan att behöva be vänsterradikaler om ursäkt”. Där finns mycket att göra. Dagis, genusforskning mm, har du redan berört.
  En annan viktig politikens gräns är att det är medborgarnas roll att i fria val bestämma vilka värderingar man vill att politikerna ska ha – inte tvärtom att politikerna tar sig för att definiera vad som är ”mest OK för medborgaren att tycka” t.ex. som nu pågår i arbetet med en ”Gemensam Värdegrund”, initierat av Nyamko Sabuni.
  Det går i min mening helt på tvärs med ett öppet demokratiskt samhälle med åsikts- och yttrandefrihet särskilt som Sabuni är tydlig med att det nu ska mynna ut i ”konkreta åtgärder” till skillnad mot att ”bara prata”. Oklart exakt vad det betyder men det kan inte förstås på annat sätt än att det kommer att kosta något att öppet uttrycka åsikter som faller utanför Gemensam Värdegrund, vad den nu kommer att bli. Det vet ju ingen ännu. Det låter väldigt mycket DDR, och jag hade väldigt svårt att se det här komma från en borgerlig regering.
  Där finns alltså mycket att ta i.
  Kunde skriva lite mer här, men bl.a. jag och Tanja har utvecklat lite tankar runt detta på Tanjas blogg. Långt ner i den här tråden finns ifall du orkar två kommentarer från mig (november 17, 2009 kl 6:04 e m & november 18, 2009 kl 1:02 e m)
  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/11/16/svenskfornekarna/
  Ett helt inlägg av Tanja med ytterligare några utvecklingar från bl.a. mig (främst kanske december 11, 2009 kl 5:29 e m)
  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/12/09/vardegrundsproblematiken/
  Jag tycker att vi med den rådande trenden mha bl.a. statsfeminismens utbredande och koncept som Gemensam Värdegrund är på väg in i ett, som jag kallar det, ”subtilt totalitärt samhälle”. Så även där skulle KDU och KD kunna göra en verklig insats genom att klart ta avstånd från den typen av vänsterliberala instrument för åsiktsstyrning.
  Om jag nu får ge lite förslag. Jag är ju inte medlem …
  Återkom gärna om detta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: