Fler skiljelinjer än skatterna, Henrik Brors

februari 1, 2010

Under partiledardebatten var det flera kommentarer som lyfte fram torftigheten i den svenska politiska debatten. Var finns berättelsen? Idékonflikterna? Visionerna?

Såg man bara gårdagens debatt så är det en berättigad fråga. Sakfråga efter sakfråga, utan möjlighet till några idépolitiska utvikningar. Men det är svårt att klandra partiledarna för det. Formatet medger helt enkelt inte några större grepp, och dessutom är tiden för knapp.

Men, jag kan ändå inte hålla med Henrik Brors på DN om att den ”enda riktiga skiljelinjen är skatterna”. Visst visar den skillnaderna i synen på statens makt över människors vardag, men det fanns också flera andra frågor som visade på skarpa ideologiska skiljelinjer. Ta exempelvis vänsterexperimentets vilja att kvotera bolagsstyrelser och föräldraförsäkring. När Göran Hägglund pekade på privata företags rätt till självständighet så värnade han äganderätten, och respekten för äganderätten är definitivt en skiljelinje mellan höger och vänster, Henrik Brors. En annan skiljelinje är föräldraförsäkringen, och huruvida staten bör betrakta familjen som en gemenskap snarare än x antal individer. Mona Sahlin och hennes vänstervänner i (V) och (MP) vill inte att individerna i en familj ska kunna överlåta månader till varandra, utan föredrar istället tvångsdelning. Detta avvisas av alliansen i allmänhet och Kristdemokraterna i synnerhet.

Varför togs inte lag och ordning upp förresten? Berör den frågan inte många människor? BRÅ visar att var fjärde svensk upplevt att de utsatts för brott under 2008. Där hade vi nog kunnat se ideologiska skiljelinjer, med tanke på hur Socialdemokraterna genom åren administrerat en politik som inneburit låga straff, ökad våldsbrottslighet, ständigt fler ouppklarade brott och alltför många bortglömda brottsoffer. Kanske något för Henrik Brors att tipsa SVT-kollegorna om inför nästa partiledardebatt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: