Svenska folket välkomnar slopat apoteksmonopol

februari 4, 2010

Göran Hägglund (KD) inviger det första privata apoteket sedan 1971

Nästan varannan svensk, 46 procent, är positivt inställd till att apoteksmonopolet slopas, medan hälften så många, 23 procent, är negativa. Detta enligt en opinionsundersökning som en av de nya apotekskedjorna, Apotek Hjärtat, har låtit göra.

VF rapporterar idag om avvecklingen av apoteksmonopolet, och att E-recept kan tas ut på vilket apotek som helst. Just E-recepten fanns det en oro inför, men nu kommer alltså lugnande besked. På människors önskelista står framför allt bättre tillgänglighet i form av mer helgöppet (54 procent) och längre öppet på vardagarna (51 procent). I artikeln uttalar sig även en av de nya apotekskedjorna om priserna:

Oron över priserna på receptbelagt är obefogad, eftersom de regleras av den statliga myndigheten TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket)

Jag hoppas precis som alla andra att tillgängligheten kan förbättras i och med denna reform. Göran Hägglund har gjort ett bra arbete hittills. Nu hoppas jag att socialdepartementet följer upp reformen noggrant, så att människors förhoppningar verkligen infrias. Men varför Socialdemokraterna aldrig välkomnat reformen har jag väldigt svårt att förstå. Det mesta talar ju för att tillgängligheten kommer att öka. För vad är egentligen problemet med att Höljesborna kan köpa Alvedon på macken, eller att Apoteket Kronan i Kristinehamn drivs i privat regi?

Annonser

Ett svar to “Svenska folket välkomnar slopat apoteksmonopol”

  1. Moster Gerd Says:

    Problemet är att mina skattekronor hamnar i privata fickor!! Det nuvarande apoteken hade en utmärkt service, väl utbildad personal och ett omfattande övrigt sortiment. Att detta övriga sortiment kan köpas på ICA och Konsum är bara bra och hade kunnat genomföras utan att läkemedels-delen av apoteksverksamheten hade behövt privatiseras. Som det nu är kan jag inte beställa mediciner från ett apotek till ett annat som inte hör till samma koncern. DVS en beställning kan bli förskjuten flera dagar. Det ena apoteket kan heller inte se var min medicin eventuellt finns på lager om det inte är samma koncern. En kommun har ett apotek – vad är det för konkurrens?? Det är bara ett nytt monopol precis som el-bolagen. Och som vanligt har Alliansen kastat ut barnet med badvattnet. Bara för den heliga privatiseringsprincipen. Skattekronor till feta rika KD-politiker i storstaden – jo ja tackar!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: