Förtroendet för polisen kan bli ännu större

februari 6, 2010

65 procent av värmlänningarna har stort förtroende för Värmlandspolisen, jämfört med 60 procent i hela riket, rapporterar VF.

12 procent i länet uppger att de har litet förtroende för polisen, vilket Brå förklarar med att de blivit utsatta för brott:

Brå:s undersökning visar att de som utsatts för brott eller blivit vittnen till brott har ett lägre förtroende för rättsväsendet som helhet än de som inte inte har gjort det. Det gäller särskilt för dem som blivit utsatta för integritetskränkande brott som exempelvis misshandel, bostadsinbrott eller sexbrott.

Vad Brå egentligen säger är att när människor väl kommer i kontakt med rättsapparaten i egenskap av offer för vålds- och sexualbrott, så får sig förtroendet för polisen en knäck.

Svaret på det måste vara att handläggningstiderna ska kortas och fler brott utredas. Regeringen har sett till att vi fått fler poliser än under (S)-åren, men vi ligger långt under det europeiska genomsnittet. Vi måste fortsätta att satsa på fler poliser, så att det finns tid att bemöta brottsoffer på ett värdigt sätt genom att utreda brotten och göra snabba utryckningar vid larm.

Annonser

2 svar to “Förtroendet för polisen kan bli ännu större”


  1. Håller med om att vi behöver fler poliser. Men räcker verkligen det? Borde man inte se till hela rättskedjan? Om man utbildar och anställer fler poliser måste ju mer resurser gå till åklagarmyndigheten, domstolsväsendet, kriminalvården och fler fängelser. Om vi får fler poliser kommer ju bara flaskhalsen att flyttas någon annanstans och vi får ändå inte några snabbare handläggningstider. Eller har jag missat något?

    • weimers Says:

      Helt riktigt. Det var detta misstag alliansregeringen gjorde i början av perioden, vilket sedan rättades till. Många mål blir liggande under väldigt lång tid, och det kan ta upp till ett par år (eller mer) innan det går upp i tingsrätten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: