KD står tydligast upp mot pekpinneadeln

februari 7, 2010

Bilden kommer från Göran Hägglunds bildblogg.

Idag skrev vår partiledare Göran Hägglund på DN-debatt, Kvoteringsoffensiv att vänta efter en rödgrön valseger. Det är befriande läsning i en tid av moderat tal om kvoterade bolagsstyrelser, folkpartistiska röster som talar om tvångsdelad föräldraförsäkring och rödgröna ambitioner att kvotera allt som rör sig.

Behovet av att någon talar för vanligt folks rätt att själva forma sina liv blev tydlig för en vecka sedan i Agendas partiledardebatt. När frågan om kvoterad föräldraförsäkring kom upp visade Miljöpartiets Peter Eriksson med all önskvärd tydlighet på vänsterns elitistiska synsätt. På frågan om det inte trots allt var så att föräldrarna vet bättre än politikerna vad som är bäst för de egna barnen svarade Eriksson att jo, så är det om man ser till varje person, men inte om man ska se till det samlade resultatet. Det kunde inte sägas tydligare: Väljer du fel så ska du inte få välja alls.

Göran Hägglund är tydligare än de flesta andra när han idag besvarar Peter Eriksson:

Så frankt brukar de rödgröna inte uttrycka sig, men för debattens skull är det välgörande. Svenska folket har rätt att få veta vad de rödgrönas speciella tolkning av begreppet jämställdhet egentligen innebär: att din frihet som enskild person är en illusion – använder du din frihet fel kommer den ändå att offras på statistikens altare. Och verktyget för detta heter kvotering.

För oss kristdemokrater är det en självklarhet att de beslut som hör hemma vid köksbordet inte ska flyttas till våra eller Peter Erikssons sammanträdesbord. Eftersom Mona Sahlin fått med sig S-kongressen på en tvångsdelad föräldraförsäkring, så kommer detta att bli en valfråga. Vi kristdemokrater kan med gott samvete påstå att vi är garanten för att det inte blir tal om kvotering. Vi är tveklöst det alliansparti som tydligast står upp mot kvotering.

KDU om kvotering:

Min uppmaning till partiet för en dryg vecka sedan: KD måste forma en borgerlig jämställdhetspolitik.

KDU:s nya kampanj We Can Do It – utan kvotering.

Bloggare om Hägglunds artikel:

Ebba Busch (KD): Valfri obligatorisk läsning: Kvoteringsoffensiv väntar efter rödgrön valseger.

Hans Engnell: Hägglund tar strid mot pekpinneasdeln.

Marita Engström (V): KD-ledaren hugger i blindo.

Den hälsosamme ekonomisten: Göran i takt med verkligheten.

Dick Erixon: Hägglund angriper pekpinneadeln.

Ola Möller (S): Friheten som illusion.

Kent Persson (M): Ett kärt ämne för debatt.

Fredrik Runebert: Är Hägglund framtidens Fälldin?

Sara Skyttedal (KD): Kristdemokraterna – din garant mot kvotering.

Lilith Svensson (KD): Det är inte rättvist att kvotera.

Vilse på Värnhem (MP): Varför ska vi ha riksdagsledamöter från Jönköpings län?

Annonser

6 svar to “KD står tydligast upp mot pekpinneadeln”

 1. vansterwiki Says:

  Synd detta är det enda ämnet där KD inte vill ha pekpinnar. Att välja själv och bestämma över sin egen kropp är annars KDs svaga sida. Förra året var snuset under attack. Sexköpslagen, systembolaget och de destruktiva narkotikalagarnas avskaffande är andra frihetsreformer som behövs motarbetas av KD. Apoteket är ett undantag men än så länge har det bara varit kosmetiska förändringar, precis som elmarknaden. Vem var det som krympte huvudvärkstabletternas förpackningar?

 2. Jonas Says:

  Fettskatten då? Var kommer den in i det här pratet om pekpinnar?


 3. […] bloggosfären sluter ett flertal kristdemokrater upp, däribland Charlie Weimers, Ebba Busch, Andreas Olofsson, Marie-Louise Forslund Mustaniemi, Ramesh Chibba, Lilith Svensson […]

 4. Bengt Held Says:

  Hej!

  I sak håller jag med Hägglund om att det är fel med att fler månader i föräldraförsäkringen ska vara kvoterade till respektive förälder, men hans kritik blir hycklande eftersom kd utan problem vill detaljreglera familjepolitiken inom ett annat område, möjligheten till närståendeadoptioner.

  2002 beslutade riksdagen, alla partier förutom kd röstade ja, att samkönade par ska få samma möjligheter till närståendeadoptioner som olikkönade par. Jag vill förtydliga att närståendeadoptioner är inte någon rätt för något par utan det prövas om det är till barnets bästa.

  Så när Hägglund skriver bl.a. följande i sin debattartikel skulle det vara möjligt att vändas emot honom själv och hans parti.

  ”Är det demokratiskt riktigt att underkänna de enskildas och familjernas självständiga val om det sammanlagda utfallet av valen inte passar? Medborgarna ses som statsegendom i stället för att staten ses som medborgarnas tjänare.

  Vet inte föräldrarna bättre än politiker vad som är bäst för de egna barnen? Jo, så är det om man ser till varje person, men inte om man ser till det samlade resultatet, blev svaret! Det vill säga principen om att man ska få bestämma själv övertrumfas av synen att människor gör fel.”

  Ännu 2010 är Kristdemokraterna emot att barn i homofamiljer ska ha samma juridiska trygghet som andra barn. T.o.m. Sverigedemokraterna är för närståendeadoptioner för samkönade par trots att de är emot övriga homoadoptioner. I flera andra länder som Norge och Tyskland har kristdemokratiska partier acccepterar närståendeadoptioner för samkönade par. Men inte kd. Hägglund vill detaljreglera trots att det orsakar sämre trygghet för vissa barn. Så var det med Hägglunds frihetsengagemang för ”verklighetens folk”.

  Bengt

 5. Ragnar Says:

  KD har oändligt mycket att vinna och inget att förlora på att stå upp mot statsfeminismen.

  Människor från alla politiska kanter är trötta på att vår frihet tas ifrån oss i kollektivets namn. Jag kan lova att KD skulle få en mängd röster i nästa riksdagsval om ni står för, och lyckas föra fram, denna ståndpunkt.

  Det är en självklarhet. Sverige är svältfött på politiker som vågar stå upp för en sund jämställdhetspolitik.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: