Three strikes down

februari 10, 2010

Rattfylla på grund av både alkohol och droger blir allt vanligare och ofta står polisen helt utan verktyg att ingripa. Vid en rattfylla omhändertar man den som begått brottet, åtalar denne som får en kortare period i fängelse eller ett än mildare straff.

Enligt BRÅ anmäldes 1999 runt 15 000 rattfyllor, 2005 runt 25 000 och 2008 ca 31 000. Detta är en kraftig ökning under kort tid och vad händer?

I Dalademokraten gick det att läsa att en man blivit åtalad för rattfylla för hundrade gången, denne man hade en brottshistoria om 51 domar rörande mer än 320 olika brott. Trots detta slapp han fängelse i senaste domen, rätten skriver såhär:

[…] rätten fann ”ett visst utrymme” för att ge honom skyddstillsyn med föreskrifter om att underkasta sig drogavvänjning.

Även i Värmland hände nyligen en liknande sak, en 25-åring står åtalad för att ha kört grovt rattonykter i Kil i december förra året men också för att vid ett tidigare tillfälle kört olovligen.

Mitt förslag är att man skall ha tre chanser i rättssystemet, efter det skall man automatiskt dömas till hårdaste straffet för det brott man begått. Så, i fallet i Dalarna skulle alltså mannen dömts till 24 månaders fängelse, men istället valde rätten att ge honom skyddstillsyn och drogavvänjning.

Annonser

Ett svar to “Three strikes down”

  1. silfver Says:

    Three strikes down, 100 strikes and you must be quite effective


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: