TV4 svarar om Lena Sundström och objektiviteten

februari 10, 2010

Alldeles nyss fick jag ett svar från chefen för TV4 Nyheterna Anne Lagerkrantz på min fråga till TV4 om huruvida de avser att anställa någon vid sidan av Lena Sundström, politiskt vänster, som tillträder som ”samhällskommentator” den 1 mars:

Charlie,

Tack för ditt mejl – jag har skrivit ett generellt svar på vår redaktionsblogg:

Jag fick i helgen mejl av tittare som menar att Lena Sundström är politiskt vänster och som undrar om vi därför kommer anställa ytterligare en person med högerprofil för att balansera bevakningen.

Så här svarade jag:
Lena Sundström är inte, och har aldrig varit, engagerad i något politiskt parti och har som journalist kritiserat både vänster och högerblocket hårt.

Hennes nya roll som samhällskommentator är ett nytt och viktigt komplement till våra politiska kommentatorer Ulf Kristofferson och Helena Gissén, och jag tror ingen ifrågasätter Sundström patos och kunnande i samhällsfrågor.

Självfallet kommer vi anstränga oss för att ha en balanserad, oberoende rapportering i valrörelsen. Vi är definitivt inte på väg att kantra åt det ena eller andra hållet. (Även om vi sedan länge vant oss med att beskyllas från vänsterhåll att vara höger, och från höger att vara vänster.)

Jag är glad för din fråga och vet förstås att det är en ständig utmaning att hålla en opartisk linje, dock inte i varje fråga, men i stort. Min egen publicistiska förhoppning är att vi alltmer ska våga särskilja oss från det snabba, ibland ogenomtänkta till det analyserande, och välgrundande. Och i den goda analysens natur, ligger att våga ta ställning ibland, med välredovisade fakta i botten.

Lena Sundström börjar preliminärt 1 mars, och kommer då också chatta med tittarna. Hör gärna av dig med fler synpunkter då!

Mvh Anne Lagercrantz

Till att börja med så vill jag tacka Anne Lagerkrantz för det snabba svaret.

Så till min funderingar:

Att Lena Sundström har kritiserat såväl alliansen som vänsterblocket betvivlar jag inte. Dessvärre finns det just nu inte tid för mig att gå igenom hennes track record på den punkten. Men det faktum att hon är uttalat vänster gör dock att kritiken riskerar att bli ensidig på så vis att problemen formuleras ur ett vänsterperspektiv. Om jag skulle kritisera den borgerliga regeringen för att bedriva en socialistisk politik gällande turordningsreglerna, skulle det göra mig till en ”oberoende” kommentator? Ja, kanske. Men epitetet ”oberoende borgerlig” skulle nog vara mer i överensstämmande med sanningen.

Det finns olika slags kritik. För att säkerställa allsidighet och undanröja misstankar om partiskhet borde det ligga i TV4:s intresse att anställa en oberoende borgerlig kommentator vid sidan av den oberoende socialistiska Lena Sundström.

Problemformuleringar är inte oviktiga, och jag ser fram emot att höra Lena Sundström formulera kritiska frågor även ur ett högerperspektiv. Som inspiration vill jag delge en intervju med Fredrik Reinfeldt i BBC Hardtalk från 2008, med följande resonemang från programledaren:

But if you basically by saying to me that you share the consensus that it is right for state provision to be at the extreme end of very active in Sweden, then clearly, the Swedish public has to pay for it. Your tax burden in Sweden is well over 50 percent of GDP, far higher that countries like France and Germany. Much higher than UK, and of course, much much higer than the United States. I’m interested that you, as a right of centre politician, sit in this studio and tell me that basically that’s fine.

Den som först hör Lena Sundström kritisera alliansen ur ett högerperspektiv får gärna maila mig. Då ska jag erkänna att min oro över den bristande neutraliteten på TV4 var något förhastad. Fram tills dess förbehåller jag mig dock rätten att ifrågasätta kanalens objektivitet.

Läs även:

Axess kulturblogg: TV4 låter valet bevakas av vänsterdebattör.

Uppdatering:

Apropå saklighet tipsar Sophia Blomqvist mig om NT:s recension av Sundströms bok ”Världens lyckligaste folk”.

En KD-kollega kommenterar på Facebook: ”Jag har hört Lena Sundström fara ut i ett raseriutbrott mot KD under en bokpresentation i Stockholm. Oanständiga påståenden om att KD kan vara Sveriges motsvarighet till Dansk Folkeparti. Som seriöst nyhetsmedia borde man vara försiktig med element som utmålar riksdagspartier som hot större än Sverigedemokraterna.”

Annonser

13 svar to “TV4 svarar om Lena Sundström och objektiviteten”


 1. När Lena Sundström kritiserar vänsterblocket gör hon det ur ett vänsterperspektiv! Med undantag från något enstaka vänstersprång när hon blivit mer än vanligt ilsken på partiets politik, har Lena Sundström – liksom sina föräldrar och deras föräldrar – röstat s i hela sitt liv.

  Så här har Lena Sundström uttalat sig i Piteå-Tidningen: ”– När statsminister Göran Persson debatterar mot moderatledaren Fredrik
  Reinfeldt, hejar hela min kropp på Göran, även om huvudet är frågande
  inför mycket som han säger. Jag vill naturligtvis inte att borgarna ska
  vinna valet.”

  Jag tycker att det finns all anledning att fortsätta att ifrågasätta TV4:s opartiskhet!

  /Jessica

 2. peerpede Says:

  Lena Sundström är en i mina ögon ytterst obehaglig person där inte drar sig för något överhuvudet och det förvånar mig att TV4 anställer denna kvinna, något jag tror TV4 kommer att ångra då Lena Sundström tillsyns bara har lojalitet mot Lena Sundström.

 3. Cavatus Says:

  Lena Sundström hade svårt att ge raka svar på konkreta frågor på Publicistklubbens diskussionsafton. Hon gav ett allmänt svamligt och ovederhäftigt intryck. Hela debatten finns att se på PK:s hemsida.

  Axessbloggens recension av hennes bok säger en hel del om Augustprisets nomineringskommitté. De verkar vara av samma skrot och korn.

 4. Stoller Says:

  Chefen för TV4-nyheterna skriver: ”…jag tror ingen ifrågasätter Sundström patos och kunnande i samhällsfrågor”

  Patos har hon, men på vad baseras antagandet att hon skulle ha kunnande? Vi är många som ifrågasätter (milt sagt) hennes kunnande! En person med starka åsikter och engagemang (patos) men som saknar djupt kunnande är direkt farlig i en maktposition.

  Arr ett samhälle (eller en nyhetsredaktion) framhåller Lena Sundström som någon med stort kunnande måste vara ett extremt exempel på hur ytliga och populistiska vi har blivit.

 5. Roberth Ström Says:

  Oroa dig inte hon är enbart där för att basha Sd!

 6. Roberth Ström Says:

  Hon glänste på spåret med frågan om burkan hahaha vikken expert


 7. Jag brukar inte vilja vara elak, men när det gäller Lena Sundström anser jag att hon är mer vänster än Lars Ohly, men å andra sidan är det nästan ett måste om man vill få hjälp som journalist att få sin bok/böcker omtalad i riksradio och riks-TV.

  En del anser att jag har vanföreställningar när det gäller bokutgivningen i Sverige, men under fyra år som egen förläggare har jag lärt mig mycket av dubbelmoralen inom framförallt den svenska stockholmska journalistkåren.

 8. Eva Says:

  Snälla nån.
  Tror någon av er Lena Sundström-bashare att det finns journalister UTAN en egen åsikt? Troligen röstar alla journalister på något parti.
  Problemet är att om man pratar allmänt om marknadsekonomin, löner, skatter osv utan att någonsin ifrågasätta ifall den allenarådande Marknaden är det enda rätta – då har man intagit en tämligen borgerlig ståndpunkt. Om man ifrågasätter vissa ”allmänna” värderingar – då anses man man var kommunist eller i varje fall ”vänster”.
  Det behövs en motvikt. Det behövs folk av alla sorter. Det är ärligare att komma ut ur garderoben istället för att iklä sig en låtsad ”opartiskhet” som ändå inte existerar.
  Lena är en lysande skribent och hon har dessutom humor. Jag välkomnar henne med en nypa salt – som jag gör med alla andra. Vi kan tänka själva.

 9. Stefan Says:

  Mitt problem med Lena Sundström är inte att hon är vänster utan att hon är så himla ohederlig och gör propagandafilmer förtäckta till granskande journalistik. Hon är dock långt ifrån ensam i dagens journalistkår med att inte ta sig tid att göra seriösa granskningar, utan istället bestämma på förhand vilket budskap som skall levereras och vinklar det så. Angående vänstervinklingen behöver ni dock inte oroa er, för som nån skrev så är hon bara ute efter SD. Själv efterfrågar jag verkligen en seriös granskning av SD som vi hittils inte sett röken av, vilket är oansvarigt av dagens lata journalister som sittar och googlar och rycker saker ur sitt sammanhang. Från granskande journalister förväntar jag mig unik information och en korrekt analys av sammanhangen – googla kan jag göra själv.

 10. M Says:

  Lena Sundström är en mycket obehaglig person som i sina ”dokumentärer” och ”reportage” är så övertygad över att hon har rätt, så hon ger den andra parten överhuvudtaget ingen chans att få framföra några argument för sin sak. Istället förlöjligar hon sin motståndare och behandlar denne som ett barn, för Lena vet bäst.

  Var 4:an står behöver man ju inte fundera över längre.

 11. Linnea Says:

  Något som också är obehagligt är alla jäkla fundamentalister. Kan man inte lyssna på en journalist med socialistiska värderingar utan att få utslag säger det mer om mediabevakningen på dagens politik än om nyanseringen. Att hon sticker ut tyder väl om nått på att just den nyanseringen behövs. Journalistkåren rapporterar generellt oerhört ofta efter sin klasstillhörighet och speciellt inom public service där journalisterna tjänar upp emot 40 000/månaden. Kåren, förutom lokalredaktionerna, represenerar ju övre medelklassen och överklassen och var finns nyanseringen då?

  Lena Sundström är jättebra och vass och fungerar dessutom som en stark kvinna bland starka, liberala/konservativa, män i samma position. Kanske är rädslan jag upplever på den här sidan befogad.
  Här kommer en stark kvinna som inte möter åsiktsskiljaktigheter med förakt utan resonerar med dem för att förstå likt en mer socialantropologisk undersökning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: