Vakter ska inte patrullera våra skolor!

februari 17, 2010

Otrygghet på Forsnässkolan i Munkfors

Varför inte?

För att de elever som hotar, bråkar och trakasserar ska kunna stängas av. För att lärare ska kunna säga till på skarpen utan att riskera åtal. För att föräldrar inte ska behöva lämna sina barn i en uniformerad miljö.

På Forsnässkolan i Munkfors är uniformerade säkerhetsvakter dock en realitet. I flera månader har skolans vardag handlat om stök, våldsamheter och hot mot såväl elever som lärare, rapporterar SR:

– Det är våld också. Stolar kommer farande i luften, vad som helst kan ju hända om någon kommer i vägen. Och de har skallat elever.

På youtube kan man också se ett klipp på mopedkörning i Forsnässkolan upplagt av stolta elever med orden ”KUL GREJ :-D”. Det har inte direkt koppling till anlitandet av ordningsvakter, men jag länkar till det eftersom mopedkörning i skollokalerna  nämnts i sammanhanget:

Att situationen urartat är i sig tragiskt. Det är ren vandalism, och ju längre sådant ses mellan fingrarna, desto värre blir det. Lars Olsson (V), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden förklarar att ”de har provat” att sätta ner foten, men att det inte har hjälpt.

Varför kan inte eleven stängas av? Ja, eftersom han inte är straffmyndig så kan man inte göra något åt de polisanmälningar som lämnats in. Och eftersom vi har haft socialdemokratiska regeringar under många år så har den förmenta välviljan styrt. Det har helt enkelt inte varit möjligt att stänga av en elev från grundskolan. Detta håller på att ändras , tack vare den borgerliga regeringen.

Att vakter har fått anlitas är kanske en nödvändighet i det desperata läge som skolan befinner sig i, men det är ingen långsiktig lösning. Det måste till förändringar både i Munkfors och i lagstiftningen (inte minst för att kunna göra något åt kriminella under 15 år).

Ett råd till Munkforspolitikerna är att införa bekymringssamtal, så att unga som begår brott får möta en polis innan de hunnit bli alltför kriminellt belastade. För att citera Johannes Dahlström från Unga Kris:

–Det är när man får kontakt med polisen som man mer förstår allvaret i det. Då kan man bli lite skraj. Mötet med polisen får mer effekt än när man träffar några nissar i kostym

Vad kommer jag arbeta för om jag blir invald i riksdagen då? Några exempel:

 • Att en brottsnämnd för personer som ännu inte är straffmyndiga införs, så att brottslighet kan motas på ett tidigt stadium.
 • Att brottsnämnden utreder alla brott av unga från 12-13 årsåldern.
 • Att unga ska få individuellt anpassade sanktioner, som inte ska ses som straff.
 • Att nolltolerans mot hot, våld och trakasserier i skolan ska råda.

Läs mer om Forsnässkolan:

Fadde Darwich: Ordningsvakter i skola.

VF: Vakter patrullerar Forsnässkolan.

Läs mer om ordning och arbetsro i värmländska skolor:

Nya Wermlandstidningen: ”Mina lärare var rädda”

Annonser

10 svar to “Vakter ska inte patrullera våra skolor!”

 1. Camilla Says:

  Skönt att se att du kan använda dig av denna trista historia för att göra egen PR för din riksdagskandidatur Charlie.

  Utöver det så håller jag faktiskt med dig i det mesta du skriver. Dock glömmer du en väsentlig del, och det är att bakom ”denna farliga kille” så finns det en förbaskat go kille som ingen har brytt sig om att hjälpa i tid.

  • weimers Says:

   Camilla: Trygghetsfrågor har engagerat mig länge, inte minst eftersom jag själv upplevt hur det är att vara brottsoffer. Att det har gått så här långt på Forsnässkolan är därför något som engagerar mig, och jag vill såklart bidra med konstruktiva förslag för hur liknande situationer ska kunna undvikas i framtiden. Det är inte PR, det är politiskt engagemang.

   Du som har en son på skolan vet såklart mycket mer än mig om bakgrunden till det som hänt, och om killen det handlar om. Jag kan bara instämma i att det är tragiskt att killen inte fått det stöd och de signaler som hade krävts för att ändra sitt beteende. Får hoppas att det kan ändras nu…

 2. sonesson Says:

  Vill bara poängtera att du är helt fel ute när du har satt ihop videoklippet med rubriken, denna händelsen har överhuvudtaget inget med det klippet att göra. Min son blir ju själva verket boven i detta

  • weimers Says:

   Laila: Jag hittade klippet på youtube, och valde att använda det som exempel på vad som hänt på skolan. Ska lägga till att det inte har med ordningsvakterna att göra.

 3. sonesson Says:

  Tack, det låter bra det=)

 4. TARZAN Says:

  Sverige har blivit dårarnas paradis

 5. romaren Says:

  Disciplin i skolan är starkt försvarat i t.ex. USA. Där förekommer inte heller samma språkanvändning som är så vulgär i Svenska skolor, även mot lärare. Ve och fasa den student som använder svordomar eller hotfulla ord där mot vare sig student eller lärare. Men att det handlar om en skräck miljö är långt från sanningen.

  Att disciplinära åtgärder gör livet outhärdligt för redan utsatta människor som behöver stöd istället och inte straff låter som gammal vänteretorik. Det är snarare att disciplin kan stödja precis som det gäller med tidiga betyg, att ge unga människor en knuff i rätt riktning bort från riskhandlingar. Det finns skillnad på straff för ett brott, och sen straff som en ögonöppnare som kan få en att förstå allvaret i sina egna handlingar. De disciplinära åtgärder som en skola rimligt kan använda som straff för bråkiga elever, är mer en ögonöppnare för den utsatte, som kan förhindra en eskalering och vidare utveckling mot i värsta fall kriminallitet men också ge en bra skolmiljö för andra studenter.


 6. […] Vakter ska inte patrullera våra skolor! […]

 7. Anna Says:

  Idiotiskt är va det här är, allt från securitasvakter till bombhot.
  eleven som ska vara såå våldsam är kanske inte guds bästa barn, men han är inte elak.
  Óch det ända han behöver är en elevassistent som är med honom hela tiden, han har haft assistenter förut men dom har inte varit med honom hela tiden. och det där bombhotet är så överdrivet så det nästan är kul, han nämde aldrig ens en bomb… tycker media kan lägga ner det där och låta båda två vara ifred

 8. Ann Says:

  Jag tror att det måste finnas människor som verkligen bryr sig om ungdomarna på skolan, såna som brinner för ungdomar med särskilda behov. Elevstödjare och skolvärdar. Jag har jobbat som skolvärd på ett gymnasium i Småland och upplever att ungdomarna ser en som en vuxenkompis, eller pratperson som en del säger. Ungdomar känner när man tycker om dom och när man bryr sig. Man kanske skulle prova att anställa människor med hjärtat på rätt ställe och som ser ungdomarnas kompetenser istället för vakter. Titta på vad dom är bra på och vad som funkar och bygg vidare på det. Man kanske kan komlettera med praktikplatser för en ungdom som är skoltrött. Men det allra viktigase: SE ELEVEN. Tack för ordet.Ann


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: