Pumplagen: Flera mil till närmsta mack

februari 26, 2010

Pumplagen kom till av miljöskäl, men leder i praktiken till att många människor ute i landet får köra flera mil för att få tag i bensin.  Antalet mackar har minskat stadigt under de senaste åren, och skapar många praktiska problem i vardagen. Det är dags att dra den enda rimliga slutsatsen och riva upp pumplagen.

Mellan tre och femhundra tusen kronor. Det är kostnaden för den etanolpump som mackar med en försäljning över tusen kubikmeter måste inhandla.  Att detta krav kom till är en följd av Miljöpartiets inflytande på den tidigare socialdemokratiska regeringen. Redan då varnades för den ensidiga fokuseringen på etanol, och en förestående mackdöd.

Pumplagen har fungerat bra storstan men sämre på landsbygden, berättar trafikutskottets utredning av pumplagens konsekvenser. Helt korrekt. I Dalarna har cirka 30 mackar fått stora problem. I Värmland har 18 orter i 11 av Värmlands kommuner förlorat sitt sista tankställe, och fenomenet byamackar har uppkommit som ett svar på mackdöden. Gunnarskog är ett exempel på detta. Macken lades ned men invånarna startade själva en mack baserad på en cistern ovan jord, vilket rä billigare. Ett mycket positivt initiativ, men byamackarna kan dessvärre komma att hotas av prövningen av ovanjord-cisterner gentemot Miljöbalken.

Pumplagen är resultatet av ett ensidigt storstadsperspektiv och måste rivas upp. På kort sikt kan vi höja gränsen till 1500 kubikmeter och ange att försäljning ska ha överskridit gränsen i över två år innan kraven träder in. Det är också viktigt att noggrant följa miljöprövningen av ovanjord-cisterner, så att byamackarnas fortsatta existens kan säkras.

Annonser

2 svar to “Pumplagen: Flera mil till närmsta mack”


  1. Förvånad!

    Känner många landsortsboende miljöpartister. Har de inget att säga till inom sitt eget parti? Stockholmarna verkar bestämma.

    Mats Edvardsson

  2. tomas loberg Says:

    gunnarskog har ingen tapp ovan jord. Och gunnarskogsborna har inte startat nån egen mack!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: