Ett glas vin till maten på äldre dar

mars 3, 2010

Att kunna ta ett glas vin till maten på lördag kväll är för många en självklarhet, men för många människor på landets äldreboenden är det långt ifrån självklart att den möjligheten finns.

Det håller på att ändras nu, enligt folkhälsominister Maria Larsson:

– Utgångspunkten är att äldre personer ska kunna få fortsätta med sina vanor i så stor utsträckning som möjligt, också när man behöver vård och omsorg

Bra. Det handlar inte om att pracka på någon vin eller öl, utan istället om rätten att få fatta självständiga beslut även efter att man har flyttat från huset eller lägenheten till äldreboendet.

I samma inslag nämns gårdsförsäljningen:

Utredningen ska också gå igenom frågan om gårdsförsäljning av alkohol, alltså om exempelvis svenska vingårdar ska få sälja sina varor direkt till besökare på gården.

Regeringen tror att gårdsförsäljning skulle ge fler jobb på landsbygden och öka turismen.

Men för att det ska införas måste utredningen kunna visa det att det inte skulle hota EU:s stöd för Systembolagets försäljningsmonopol.

Att gårdsförsäljning skulle öka drickandet, tror inte Maria Larsson.

– Det handlar om ganska dyra produkter som köps av mer penningstarka kunder än ungdomar, så vi tror inte att det är ett utfall, säger Maria Larsson.

Det finns bland många debattörer en fördom om att Kristdemokraterna är den kraft i regeringen som envetet motarbetar gårdsförsäljning. Jag tycker dock att Maria Larssons uttalande visar på en pragmatisk hållning och en öppenhet inför gårdsförsäljning.

Läs artikeln: Snart kan alla pensionärer få vin till maten.

Annonser

3 svar to “Ett glas vin till maten på äldre dar”

 1. Niklas Says:

  Det finns inget som hindrar äldre att dricka alkohol på äldreboende idag. Jag har jobbat på flera olika äldreboenden och det har funnits flera äldre som druckit alkohol där. Varför ska denna fråga utredas?

  • weimers Says:

   Det handlar så vitt jag förstått om att kunna ta exempelvis ett glas vin till middagen. Den möjligheten finns på vissa sätllen, men inte på andra. Det är därför rimligt med nationella riktlinjer för detta.

 2. Niklas Says:

  Det finns inget som hindrar äldre från att köpa alkohol, oftast genom att be någon anhörig att köpa åt dem. Det saknas knappast heller förståelse för om äldre vill dricka med tanke på rådande alkoholkultur (de som jobbar på äldreboende är sällan nykterister…)

  Det man vill göra är dock att ge fler äldreboende serveringstillstånd och då handlar det om något helt annat. Jag tycker det är bra att alkohol inte är den påbjudna och förväntade drycken på äldreboenden. I väldigt många sammanhang får vi som inte dricker alkohol vara lite krångla eller specialbeställa. På äldreboenden blir det snarare än som vill ha ha alkohol som får specialbeställa – och det finns många goda skäl till varför det bör vara så.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: