Bloggtips: Hasse Aro

mars 16, 2010

Rekommenderar Hasse Aros blogg om brott, straff och mycket annat. Ett guldkorn är hans sågning av kriminologen Jerzy Sarneckis och socialdemokraten Björn Fries artikel på SvD Brännpunkt för snart två veckor sedan:

Hårdare straff minskar inte brottsligheten. Ungdomsvåldet ökar inte.

Deras artikel är som en iskall vind från sjuttiotalet.

En tid då kriminalitet bara handlade om brottslingen och samhället. När brottslingens aktiviteter var en resultat av samhällets behandling av honom. Ett slags lågintensivt inrbördeskrig.

En tid då brottsoffer inte räknades.

Vi har kommit längre nu. Idag diskuterar vi inte bara gärningsmännen utan också dem som drabbas. De som blir våldtagna, misshandlade, får sina barn dödade. Det är främst för deras skull vi måste ha en rimligt straffskala. Det är för deras upprättelse samhälle ska markera att det de drabbats av inte är ok.

Debattartikeln bygger på statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ. Vi som arbetar med de här frågorna har insett att BRÅ för länge sedan förlorat kontakten med verkligheten. Att påstå att ungdomsvåldet inte ökar är fullständigt absurt. Statistik från landets största akutmottagningar talar ett annat, och mycket tydligt, språk.

Jag tror Sarnecki/Fries skulle må bra av att lyfta blicken från BRÅs tabeller och gå ut i verkligheten. Besöka en akutmottagning en lönehelg. Träffa mammor som fått sina barna mördade. Prata med kvinnor som blivit våldtagna.

Och höra med dem vad de tycker om sjuttiotalets flumteorier.

Hear, hear!

Annonser

2 svar to “Bloggtips: Hasse Aro”

  1. leonardo34 Says:

    Jag kan inte annat än instämma i Hasse Aros sågning av Sarnecki & Co. Det verkar onekligen som om Sarnecki levt sitt forskarliv helt utanför verkligheten.

  2. Mattias Says:

    Äntligen någon som knäpper Sarnecki och hans gelikar på näsan, det var sannerligen på tiden!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: