Den viktiga frågan är: Hur?

juni 2, 2010

De rödgrönas säkerhetspolitiska manifest är på många punkter rent nonsens. Till exempel kräver de att alla amerikanska militärbaser utanför USA ska avvecklas och att landet unilateralt ska skrota sina kärnvapen. Det är sådant som skulle rubba hela världsordningen ooch utlösa krig och förstörelse – om de rödgröna kunnat påverka USA. Tur att de inte kan det. Det rödgröna utrikespolitiska manifestet är också det ett hafsverk i mångt och mycket. Framförallt lämnar det stora frågetecken efter sig. Den största frågan är: Hur?

Några exempel:

* Kräva att USA stänger fängelset på Guantanamo under 2010 och att fångarna får sina fall behandlade i enlighet med de mänskliga rättigheterna.

Hur? Om de rödgröna vinner valet ger de alltså USA lite mer än tre månader att stänga ner ett hypersäkert fängelse. USA kommer inte att stänga Guantanamo på grund av Urban Ahlins, Lars Ohlys och Jan Eliassons ilskna bjäbbande. Löftet saknar alltså betydelse.

* Föra en aktiv dialog med USA för att förmå USA att bilateralt och inom multilaterala organisationer bidra till fred, säkerhet och utveckling i världen.

Hur? USA bidrar redan till fred, säkerhet och utveckling. USA har en gigantisk biståndsapparat, är med i de flesta organisationer där de behövs, deltar i Partnerskap för Fred, leder NATO… Samtidigt vill de rödgröna att USA ska avveckla alla sina militärbaser utomlands. Vad vill de rödgröna att USA ska göra egentligen?

* Vara tydlig i sitt försvar av de mänskliga rättigheterna i våra relationer med alla länder.
Hur? Vad ska det betyda? Vad ska de göra annorlunda jämfört med regeringen?

* Utarbeta en ny samstämmig Afrikapolitik, där ett ökat politisk och ekonomiskt självbestämmande, tillsammans med kampen mot fattigdom och för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, står i centrum för Sveriges utvecklingssamarbete.
Hur? Afrika är inte bara en hel kontinent. Det är gigantisk kontinent. Ska Nigeria och Etiopien mötas av samma politik? Marocko och Botswana? Afrika består av 54 länder som är extremt olika. Olika grenar av kristendom, islam och lokala stamreligioner dominerar olika delar av Afrika. Hur kommer den ”samstämmiga Afrikapolitiken” se ut? De rödgröna lovar att undersöka saken om de får makten. Det känns inte så seriöst. Därefter kommer en ren motsägelse:

* Arbeta för en nyanserad bild av Afrika, där den komplexa och dynamiska verkligheten hos Afrikas 54 länder tillåts träda fram.
Hur? Och hur nyanserat är det att denna komplexa och dynamiska verkligheten kommer fram om de rödgröna vill se samma politik för en hel kontinent?

* Arbeta för ökade skuldavskrivningar och motverka krav på privatiseringar och avregleringar.
Hur? Var ska pengarna till skuldavskrivningar komma ifrån? Ska Sverige skänka bort andra länders pengar nu också? På vilket sätt är privatiseringar och avregleringar ett hot mot den afrikanska utvecklingen idag? Skulle inte t.ex. Zimbabwe må bra av lite privatisering och avreglering?

* Främja Rysslands utveckling till ett stabilt och välmående land som tar tillvara sin egen potential.
Hur? Vad har de rödgröna för plan? Ska de ge bistånd till Ryssland? Starta en blogg? Hålla seminarier?

I utrikespolitiken finns det massor av löften att dela ut. De rödgröna sprayar oss med ambitioner om ditt och datt. Men när allt kommer omkring är det resultaten som räknas. Är det verkligen någon som tror att en rödgrön regering kommer att påverka Ryssland nämnvärt? Kommer de att få Guantanamo stängt? Att som de rödgröna lova allt, men inte ha medel att leverera resultat är inte bara larvigt. Det är katastrofalt för Sveriges anseende internationellt. Att de tre oppositionspartierna tillsammans presenterar dessa plattityder säger något om deras regeringsduglighet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: