Politikens gränspoliser

juli 1, 2010

Göran Hägglund har avslutat sitt inledningstal till rikstinget. I andra medier kommer de nog mest diskuteras kring de konkreta förslag han tog upp i talet (d.v.s. att man ska kunna få ersättning ifrån staten om myndigheterna inte klarar av att fullfölja sina uppdrag och att ingen ska behöva vänta mer än fyra timmar på akuten) men jag tycker det är betydligt mer intressant med den bild eller vision Göran målar upp av vårt parti.

Han valde i talet att beskriva partiets ambition som att vara ”politikens gränspoliser”:

Vi är det parti som mest hårdnackat försvarat gränsen för rätt och fel i politiken. Men det finns en annan gräns vi måste vara vaksamma på. Gränsen för politiken själv.

Denna ambition har Göran Hägglund lyft fram tidigare och vi har även fått se resultat i form av propositionen ”Politikens gränser” som kommer behandlas under rikstinget.

Det som jag dock tycker är extra intressant är att Göran fortsätter att uppvisa en djupare förståelse för denna typ av frågor som jag tycker är sällsynt bland politiker och framförallt toppolitiker. Han tvekar inte att i sitt tal säga:

Vänstern drivs av en fundamental tes som säger att allt är politik. Det är en i grunden totalitär syn, för i den finns inga givna gränser för vad politiker ska få bestämma om.

Detta är något som är förtjänar att lyftas fram mer. Vänstern ständiga krav på att få bestämma mer, styra mer och äga mer finns det inga gränser för. Inget är heligt för en vänsterman med en fix idé. Detta är en avgörande skiljelinje mellan oss och vänstern. Vi erkänner en privat sfär som politiken inte har med att göra. Medan Mona Sahlin menar att det privata är politiskt.

Fler som skriver om Göran Hägglunds tal:

PJ Anders Linder (SvD): Hägglund öppnar med monarkin, ”Kristdemokrater ska vara ett slags politikens gränspoliser”

Ebba Busch: Hägglunds rikstingstal

Mats Knutson (SVT): KD vill agera gränspolis

Ekot (SR): Hägglund vill se KD som tredje kraft

Peter Götell (GP): Hos politikens gränspoliser

Dagen: KD hoppas på vårdlöften

Peter Soilander: Hägglund tycker att myndigheterna är klantiga

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: