Det blir inte sämre än Arbetsförmedlingen

juli 3, 2010

Arbetsmarknaden är inget skämt. Tvärtom. Den nästintill tvångsmässiga låsningen i arbetsmarknadsfrågor kanske kan se komisk och lite löjlig ut, men i själva verket är det mest tragiskt. Något av det mest absurda som vi håller oss med är Arbetsförmedlingen, en arbetskraftsagent med fullkomligt monopol på någonting som borde vara fritt – att förmedla arbeten. Just i arbetsförmedlingens fall blir det dessutom än mer absurt, eftersom de förmedlar så få jobb.

Arbetsförmedligen måste inte avskaffas. Men som det mesta annat mår den bäst av konkurrens. KDU vill därför att alla arbetssökande ges en jobbpeng för att själva anlita den arbetsförmedlare som de vill. Imorgon kommer KDU tillsammans med Stockholms Stads distrikt att driva detta på Kristdemokraternas riksting.

Jobbpeng skulle inte bli unikt för Sverige. Australien har redan infört det, och det fungerar utmärkt. Politiker skapar inte arbeten. Politiker är usla på att förmedla arbeten, åtminstone så länge det inte är gamla vänner som förmedlas arbeten som diplomater, direktörer och landshövdingar. Politiker ska inte heller styra arbetsförmedlingen i Sverige, den ska vara fri.

Om arbetsförmedlingen inte förmedlar jobb, då kan vi verkligen fråga vad vi ska med den till. Med privata arbetsförmedlingar kan vi garantera fler jobb snabbare. Människor som befinner sig i utanförskap ges möjlighet att välja den arbetsförmedling som passar bäst. I nuläget skyr företagen Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen är långsam, byråkratisk och ineffektiv. En arbetsförmedlare förmedlar knappt ett jobb per månad. Det kan bara bli bättre. Släpp jobben fria!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: