Jag reglar dörrn för varje elitist

juli 7, 2010

När ett seminarium inleds med frågan ”hur ska vi leva våra liv?” vet man att politikens gräns för länge sedan är passerad och att Almedalens rödaste ljus får användas i betygssättningen. En folkpartist, en socialdemokrat och en jämställdhetsforskare (men ingen Bellman) diskuterar hur folk ska leva sina liv. Seminariet heter ”Familjen i förändring – vilket är jämställdhetens pris?”.

Föreställ er en granne som ständigt och jämt klagar på hur du och din partner diskar, har sex och uppfostrar era barn. Kan man tänka sig en mer osympatisk människa? Om ni sluppit att ha dem som grannar så kan ni möta dem på olika seminarium i Almedalen.

Nu handlar det alltså om familjen. Och nu gäller det tydligen att tävla om vem som kan bestämma mest. Vår vän forskaren Anne Grönlund tycker att ”politiken sätter upp normerna för hur vi ska leva” och tycker att ”det inte är en fråga kring att styra eller inte styra”. Den folkpartistiska riksdagskvinnan Tina Acketoft klagar på att svenskarna ”tappar makroperspektivet vid köksbordet” och tycker istället att ”man som politiker måste sätta ner foten och säga att ‘jag har mitt drömsamhälle’ och då krävs det lagstiftning för att komma dit”. Men, påpekar hon, man måste kanske tänka på individperspektivet också. Kanske – också. Helst inte. Individperspektivet är inte så viktigt i liberala Tina Acketofts sköna nya värld.

Hennes socialdemokratiske kollega Christer Engelhardt är lite försiktig. Han vill inte försäga sig. ”Lagstiftning borde vara sista utvägen” säger han. Sympatiskt. Men också hotande. Om folk inte skärper till sig så ska staten gå in och bestämma som sista utväg. Vi kommer till frågestunden. En medelålders kvinna tar mikrofonen och frågar: ”varför är det inte straffbart att inte dela på hushållsarbetet?” – ingen protesterar, förlägna skratt. Men ingen protest. Vad är det för inställning – att straffa folk för hur de organiserar sina liv som par?

Politikens gräns går precis vid ytterdörren. Kommunistiske trubaduren Dan Berglund sjöng en gång ”Jag reglar dörrn för varje missionär”. Vi kristdemokrater ska regla dörren för varje elitist och politisk missionär.
Lås dörren och göm nyckeln!

Annonser

3 svar to “Jag reglar dörrn för varje elitist”

  1. Michaël Lehman Says:

    Detta är egentligen icke fråga om elitism, utan om moralism.

  2. Georg Hardt Says:

    Utmärkt skrivet!


  3. […] istället för negativa kampanjerPolitikens gränsTV4 svarar om Lena Sundström och objektivitetenJag reglar dörrn för varje elitistSå rivstartar vi nästa mandatperiodFeministiskt Initiativ bränner pengar på grillenVilken […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: