Ren valrörelse istället för negativa kampanjer

juli 7, 2010

För ett tag sedan skrev jag en debattartikel om tonen i politiken. Jag tog bland annat upp Ung Vänsters vice ordförande Nooshi Dadgostars uttalande under en debatt i Östersund om att KD och Jan Björklund (FP) ”hatar kvinnor” .

Lite folkvett, ska det vara så svårt hette artikeln, och svaret på frågan är att ja, detta är svårt för Ung Vänster.

I helgen så fejkade deras Ung Vänster KD-flygblad, något som jag intervjuades om i Rapport.

Idag skriver jag på Newsmill om deras metoder, och ställer två frågor till Ung Vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson:

  • Kommer Ung Vänster även framöver att ägna sig åt smutskastning för att försöka sänka andra partier?
  • Hur ser ni på lögnen som politiskt redskap?

I samband med det som inträffat har KDU beslutat att anta riktlinjer för våra relationer med politiska meningsmotståndare:

I en valrörelse presenterar de politiska partierna sin politik för väljarna och kontrasterar den mot sina meningsmotståndares ståndpunkter. En del i detta arbete är också att lyfta fram nackdelar och svårigheter med motståndarens idéer och förslag som kan vara relevant för väljarna.

Detta arbete får och skall dock inte övergå i personangrepp, lögner eller annan smutskastning. Då tjänar det inte längre sitt demokratiska syfte. Därför har KDU valt att anta följande direktiv för hur vi ska behandla våra meningsmotståndare.

1: Våra meningsmotståndare ska alltid behandlas som medmänniskor med ett lika, unikt och okränkbart människovärde. Den gyllene regels bud om att du ska behandla din nästa så som du själv vill bli behandlad gäller även inom politiken.

2: När vi debatterar ska vi prata om politik. KDU:are ska aldrig diskutera eller fälla kritiska omdömen om meningsmotståndares utseende, klädsel eller andra fysiska attribut.

3: Väljare har en rätt att veta vad de olika partierna står för. Därför ska vi aldrig ljuga om våra politiska meningsmotståndare och vad de står för.

4: För att inte missleda väljare ska vi alltid stå för vårt eget budskap. Vi ska inte utge oss för att vara andra än vi är eller sprida politiska budskap under falsk flagg.

5: Som en del i att upprätthålla en god ton i politiken bör KDU:are tacka sina meddebattörer och arrangörerna av debatten efter ett avslutat evenemang.

Dessa har idag skickats ut till våra distriktsledningar och finns att läsa på vår hemsida. Vi är alla ofullkomliga och direktiven är ingen garant för att omoraliska kampanjmetoder kan undvikas. Men det är en tydlig signal om vi i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet vill bedriva en ren valrörelse.

Läs mer:

Nerikes Allehanda: Attentat mot Kristdemokraterna

Nerikes Allehanda: KD anmäler Ung Vänster för flygbladsförfalskning

KD: Lennart Sjögren kommenterar Ung Vänsters agerande

Peter Soilander: Ung Vänster får kritik av KD

SVT Tvärsnytt: Bråk om flygblad på torget

Annonser

2 svar to “Ren valrörelse istället för negativa kampanjer”


  1. […] Weimers: Ren valrörelse istället för negativa kampanjer  Lite folkvett ska det vara så svårt?    Är det en sådan valrörelse ni vill ha? SVT […]

  2. romaren Says:

    Skamligt och osmakligt av ung vänster


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: