Cameron presenterar sin samhällsvision

juli 26, 2010

I ett tal nyligen lyfte David Cameron fram sin långsiktiga vision för Storbritannien, en vision som kan sammanfattas i ”Från den stora staten till det stora samhället” (känns det igen?).

Dick Erixon bloggar om talet och har översatt några delar:

– Framgången för Det stora samhället blir beroende på de dagliga besluten av miljontals människor, på deras vilja, tid och ambition att påverka angelägenheter runt dem.

– Så staten kan inte förbli neutral i detta, den måste understödja en ny kultur av volontärskap, filantropi och social action.

Naturligtvis anklagas han av vänstern för att på detta sätt skära ner offentlig service. Men det måste ju ske i vilket fall. Mona Sahlins partivän Gordon Brown har kört Englands ekonomi i botten genom gigantiska budgetunderskott.

Att använda krisen för att skapa ny mentalitet, där människor tar mer makt över sin vardag och därmed också ansvar, är ju en konstruktiv väg framåt.

Att sura och kräva att staten ska spendera pengar den inte har, är ju bara korkat.

Sverige är inte i samma ekonomiska knipa som Storbritannien. Men nog borde vi höra mer från våra politiker om att flytta makt från staten och myndigheterna till medborgarna.

Se eller läs talet.

Conservative Home: Cameron defines his Big Society ”passion”

Annonser

Ett svar to “Cameron presenterar sin samhällsvision”

  1. romaren Says:

    När jag lyssnade på Cameron tala om hur politiker inte alltid har alla svar och att människor blivit passiviserade av de sociala systemen och byråkratin, kändes det som han talade om Sverige. Mycket han sa om GB tycker jag kändes rätt men det är också ganska svårt, att få människor att ackomodera till ett nytt system och sätt att leva är svårt. Att avvänja folk från centralstyre och mer till köksbordspolitik (nanopolitik) är en vidunderlig utmaning. En stor utmaning Sverige har också men som det finns hopp att genomföra också. När Cameron talade om att medborgare skall få producera sin egen el t.ex. där har vi ett område som Svenskar ställer sig väldigt positiva till. Detta är bra exempel för hur människor med egen viljestyrka kan göra stora insatser för samhället och även klimatet. Men då behövs en politik som uppmuntrar och lägger förutsättningarna för medborgarna att göra detta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: