Att förlora val på utrikespolitiken….

juli 29, 2010

De politiska konsekvenserna som ett förverkligande av det rödgröna kravet om en avveckling av amerikanska militärbaser i omvärlden skulle innebära har analyserats av många, och Dick Erixon med flera har naturligtvis helt rätt om de potentiellt katastrofala konsekvenserna av ett amerikanskt tillbakadragande från Koreahalvön.

Men de inrikespolitiska konsekvenserna av kravet är kanske ännu mer intressanta, eftersom kravet i sig helt enkelt inte går att ta på allvar:

1) Vänsterpartiets genomslag i utrikespolitiken blir tydlig för alla. SSU och vänsterradikaler jublar nog över detta, men mittenväljarna får nog en tankeställare.

2) Det rödgröna regeringsalternativets krav är så orealistiskt så att det i bästa fall blir ett skämt på barerna kring Capitol Hill, och i sämsta fall marginaliserar Sverige på den internationella arenan. Att statsministerkandidaten Mona Sahlin tvingas försvara är nog löjeväckande i många väljares ögon.

3) De rödgröna partierna ger helt olika besked om vad kravet innebär. Miljöpartiet och Vänsterpartiet slår fast att alla amerikanska militärbaser utomlands ska läggas ner. Socialdemokraterna menar att kravet gäller kärnvapenbaser. Vän av ordning frågar sig förstås vilken tolkning en rödgrön utrikesminister skulle göra.

Det sägs att man inte vinner val på utrikespolitik, men  mycket väl kan förlora ett val på det. De rödgröna förlorar inte valet på grund av utrikespolitiken, men det skimmer av inkompetens som omger USA-kravet är oerhört för den rödgröna ambitionen att framstå som regeringsdugliga och samspelta.

Annonser

4 svar to “Att förlora val på utrikespolitiken….”

 1. Hans Holberg Says:

  Charlie Weimers kanske kan förklara hur det kommer sig att borgerliga politiker, medier och bloggare, med i princip samma argument som delar av den politiska vänstern på sin tid blundade för Sovjetunionens verkliga natur, nu utan invändningar accepterar att större delen av världen domineras av en aggressiv och terroristisk supermakt med uppemot 1000 militärbaser på klotet. Beats me.

  • weimers Says:

   Att du kallar USA för terrorister gör det ärligt talat ganska svårt att bemöta dig. Men ett tips är att jämföra Sovjetunionens och USA:s utrikespolitiska meritförteckningar, så skulle det ju kunna framträda en skillnad mellan att som VPK försvara en diktatur och oss som menar att USA har en roll att fylla för säkerheten i t.ex. Afghanistan och Korea-halvön.

 2. Hans Holberg Says:

  Länktips: http://www.globalpolicy.org/empire/us-military-expansion-and-intervention.html.
  USA:s expansionshistoria sedan 1776. 230 år av landstöld, utrotningskrig, statskupper, interventioner, invasioner, riktade mord, stöd till militärdiktaturer osv och etc. Då har man utelämnat de två världskrigen, varav det andra är det enda där USA har blivit angripet av en främmande stat.
  Ska vi räkna lik får du börja från 1776 till idag och jag från 1917 till 1989, så får vi se var vi hamnar.
  VPK existerar inte sedan åratal tillbaka och jag har, med min bakgrund i de båda tyska staterna, aldrig någonsin försvarat sovjetsystemet. Håll dig till saken. Vems säkerhet försvarar USA i Afghanistan?

 3. Hans Holberg Says:

  Alltså – vems säkerhet försvarar USA i Afghanistan?
  ”Folkets!”
  Det gjorde Brezjnevs trupper också.
  ”Men USA vill införa demokrati!”
  Det ville ryssarna också, sa de.
  ”…och låta flickorna gå i skola”:
  Ingen nyhet, det gällde också i den sovjetiska retoriken.
  ”…och låta kvinnorna slippa burkan!”
  Den slapp de under den sovjetstödda marionettregimen.
  ”Ja, ok då, Afghanistan har naturrikedomar – järn, koppar, niob, gas – till ett uppskattat värde av 1000 miljarder dollar, och landet behövs som bas för nästa USA-angrepp mot den förhatliga regimeni Iran.”
  Kan det vara ett rimligt svar? Jag väntar fortfarande på svar på min första fråga: Hur kan man stödja eller ens acceptera en aggressiv och terroristisk supermakts anspråk på världsherravälde, även om den kallar sig demokratisk?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: