Vaskning i normlöshetens spår

juli 29, 2010

Vaskning är tydligen den nya grejen, nu när det blivit förbjudet att spruta champagne på Kallis och Gutekällaren. Beställ två flaskor champagne, och låt personalen hälla ut den ena flaskan. Bara för att du har råd. Tydligen ska ”dumpning” ha förekommit också. Någon stjärna ska ha beställt 50 hamburgare för att sedan äta upp en och slänga resten: Nya trenden – att dumpa hamburgare.

Sanna Rayman undrar om det verkligen är sant, eller om det är en urban legend. Frågan är berättigad, eftersom det hela verkar så tank- och taktlöst.

Om det visar sig vara en tidningsanka så kan jag ha ”rasat” i onödan. Men ”rasar” gör jag i alla fall i Aftonbladet, samtidigt som jag försöker att analysera varför vaskning förekommer, Bratsens vräkeri är sossarnas fel (Aftonbladet valde rubriken, mitt förslag var ”Normlöshet leder till smaklöshet”).

Har inte någon bild som visar vaskning, så ni för nöja er med Lakrisgubben som vaskar en flaska rysk skumpa från Ukraina hemma i köket med Scooter i bakgrunden:

Uppdatering: När Röda Berget och Alliansfritt Sverige raljerar så vet man att man har träffat en öm tå. Att hälla ut champagne för sakens skull är naturligtvis inte resultatet av ett enskilt (S)-beslut, och det har inget med partitillhörighet att göra. Men inte var det borgerligheten som stred mot moraliska beteendekoder och sociala normer med motivet att de var ”småborgerliga” och ”tvingande”.

Annonser

12 svar to “Vaskning i normlöshetens spår”

 1. Ola Says:

  Ja, vad ska man säga ?

  Att alliansen alltid skyller ifån sig om precis allting kan ju knappast någon ha missat.

  Förmodligen är denna taktik det första man
  får lära sig som karriärpolitiker på den blå
  sidan.

  Men detta är väl ändå för mycket, eller ?

  Att till och med skylla borgar-bratsens osmakliga beteende på motståndarlaget tangerar det dummaste jag någonsin hört.

  /Ola

 2. Ulf Hjertén Says:

  Nej KDU! Detta betende är inte initierat av några flumskolor ex. De flesta av de här unga människorna har säkert gått i dyra ”fina” privatskolor. Deras betende är väsensfrämmande för de allra flesta människor oberoende av partipolitisk tillhörighet. Därför tycker jag att KDU:s ordförande skjuter högt över målet. Kan det vara ett förment hat som lockar fram dessa synnerligen onyanserade kommentarer?

  • weimers Says:

   Det handlar om ett samhällsklimat snarare än enskilda faktorer. Kanske är det bättre att använda begreppet ”kulturradikalism” för att beskriva tankarna bakom avskaffande av skammen och moraliska beteendekoder.

 3. soffliggarn Says:

  Människor som vaskar skumpa på fina gatan är samma slags personer, med samma mekanismer och mentalitet, som skulle kunna hälla bensin över och elda upp uteliggare i gränden bredvid mathaket där de just dumpat burgare.

  Betänk dock att det inte var länge sedan religiösa makthavare i Sverige brände människor på bål. I andra länder är det i stället stening som gäller. Fortfarande. Bara för att de kunde och bara för att de kan. Det är naturligtvis svårt att anklaga socialdemokrater för dessa samhällens magstarka värderingar och hatfulla normer, lika lite som socialdemokrater kan anklagas för att ha skapat normlöshet bland brats av vilka en majoritet definitivt inte uppfostrats av socialdemokratiska väljare.


 4. Din artikel var nog det dummaste jag har läst sen jag blev konfirmerad. Som Ulf skriver: detta beteende har de lärt sig på Sigtuna och Lundsberg och inte i några kommunala skolor. Arbetarbarn kan möjligen lära ut hur man sprutar sockerdricka och i senare ålder, burköl. Inte champagne, det borde till och med du inse.

  Men snälla, fortsätt skriv så folk får se vad du är för en gök. Synd att jag inte bor i Värmland längre, för det är frestande att rösta på KD bara för att få stryka dig.

 5. Jan Says:

  Så här har ju överklassen alltid betett sig (även om jag måste medge att de här Stureplansbratsen står i en klass för sig). Charlie Weimers kanske borde se sig själv i spegeln innan han ger den svenska arbetarrörelsen skulden för för de här moderatbarnens vulgariteter. Han företräder ju ett parti vars huvudsakliga funktion är att se till att Moderaterna sitter vid makten. Icke att förglömma så är ju Kristdemokraten Mats Odell en stor idol och förebild för dessa ungdomar. Den mannen har ju på egen hand gött våra banker och sålt ut snart halva Sverige i kapitalismens (och KD:s, förmodar jag) sanna anda.

 6. Daniel Berg Says:

  De har varken lärt sig detta på Lundsberg eller av några sossar. Detta är en smal subkultur som har växt fram i en vägkorsning i Stockholm. Det finns tusen olika sätt för olika subkulturer att uttrycka sin identitet på, detta är bara ännu en variant på att raka huvet eller hänga massa järnskrot i ansiktet.

  Inget att dra några växlar på alls, lägg ner moralpaniken nu och låt dem fåna sig bäst de vill det skadar ju knappast nån annan.

 7. klokbok Says:

  Ur folkhälsosynpukt är vaskning och att köpa för många hamburgare för att sedan förstöra merparten av dem föredömligt. Med två flaskor champagne men bara en uppdrucken hr man halverat alkoholkonsumtionen – så med andra ord tar det dubbelt så lång tid att bli full för överklassen, som det tar för den ohälsosamma underklass vilken insisterar på att dricka upp varje inköpt flaska.

  M ao borde vi kämpa för att göra spriten biligare så även underklass med gott samvete kan hälla ut sin maltwhisky i köksvasken och därmed, på sikt, bli nyktrare och friskare.

  Snart nog har vi en befolkning som fnyser åt överklasens fasoner när de köper två påsar godis och ger en åt närmsta barn.

  möhöh.

  🙂

 8. Jan Says:

  Hur många av Sveriges 9.250.000 innevånare köper 50 hamburgare och kastar 49 av dom? Uppskattningsvis några hundra bortskämda överklassglin så det är nog inget större samhällsproblem

 9. Staffan Says:

  Weimers, du borde läsa en artikel i Aftonbladet där de ringt runt till de typiska barerna där detta skulle förekommit. Barcheferna har oftast aldrig sett vaskning hända och menar att det är en myt som media förstorat upp.

  Grattis Weimers, hela din artikel handlar om något som egentligen inte förekommer. Länk till artikeln: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7545371.ab

  Hoppas samma sak händer med ditt parti KD, dvs att det inte existerar i Riksdagen efter nästa val.

 10. Stefan Says:

  Weimers har helt rätt!!
  Detta är en beskrivning av vänstervridna kulturradikaler. De gör mycket värre saker än att hälla ut champagne också.
  Det är dags att slå sönder myten att den politiska vänstern står på arbetarnas sida.
  Att systematiskt slå sönder familjer och moraliska värden är definitivt inget som gynnar arbetarna.
  Däremot gynnas ett litet fåtal som kan roffa åt sig ännu mer.
  ”Död åt familjen” är fortfarande ett slagord för en taxiåkande överklassdam (Gudrun Schyman).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: