Med barnets bästa för ögonen

juli 30, 2010

Alice Teodorescu skriver idag om insemination och vilka etiska frågeställningar som uppkommer när vuxnas vilja att bilda familj ställs mot barns rätt till båda sina föräldrar:

Någon kan hävda att de externa förebilderna kan ersätta föräldrarna. Det tror jag är fel. Ytterligare någon kanske gör gällande att nästan hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa, att många barn i realiteten växer upp med just ensamstående föräldrar, oftast hos med sina ensamståendemammor.

Men det är inte samma sak. Vilken riktning livet tar går aldrig att förutse, risken finns alltid att man kan bli ensamstående. Men det är inte detsamma som att ”ensamståendet” är en premiss när beslutet om ett barn inlemmas i ekvationen.

Precis. Livet kan och ska inte planeras av lagstiftare, men när det kommer till insemination för ensamstående kvinnor så blir lagstiftaren med automatik inblandad. Frågan är då vilket perspektiv som ska vara vägledande? Detta besvaras i slutet av artikeln:

Barn är små vuxna och i varje vuxen finns ett barn som lever med konsekvenserna av sina föräldrars val. Därför är det orimligt att en vuxens rätt att ha ett biologiskt barn ska väga tyngre än ett barns rätt att inte berövas en viktig aspekt av sitt liv.

Hela artikeln: Barn, vems rättighet?

Annonser

2 svar to “Med barnets bästa för ögonen”


  1. Jag är definitivt inte glasklar på var jag står i denna fråga, men vill ändå lämna några aspekter.

    Min första aspekt är lite krass: Som singelkvinna kan man ju gå ut på nätet eller krogen och hitta en far. Mycket omoraliskt, men helt möjligt. Det än mer krassa i den lösningen är väl risken för könssjukdomar …

    Den något mer seriösa aspkten är att om man nu ska välja att se till barnens bästa istället för till förälderns bästa så skulle det födas betydligt färre barn här i landet. De som tillkommer genom insemenation är åtminstonde väl planerade och högst troligen mycket välkomna. En inte helt tokig start i livet 🙂 Och så som dagens samhälle ser ut så skulle han eller hon inte ens vara särskilt udda med en ensamförälder. Däremot är det en klar fördel om det finns flera nära vuxna, tex syskon till föräldern, mor/farföräldrar o dyl.

    Ja, det var lite tankar om detta från min sida.


  2. Har någon tänkt på att transsexuella som föder barn möjligtvis kommer att FÖDA SUPERMASKULINA MÄN eftersom de proppar i sig testosteron under graviditeten! Någon läkare borde kanske påpeka riskerna för detta… kommer det inte att bli problem för genusmaffian att hantera detta? Finns det någon studie som visar hur ett barn utvecklas i moderlivet under kontinuerlig tillförsel av testosteron? Eller ska man avbryta sin behandling under graviditeten?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: