Lag och ordning ska gälla, även för vänsterextremister

augusti 5, 2010

De kallar ”vänsteraktivister” när de i själva verket är vänsterextremister. Politiskt våld och hot är deras affärsidé.

Om detta skriver jag i dagens Sydsvenskan tillsammans med Mattias Grängzell, som i måndags trakasserades när han och andra KDU:are kampanjade i Lund.

Artiklar om händelsen:

Norra Skåne: KDU-politiker påhoppade i Lund.

Sydsvenskan: KDU trakasserade – fick avbryta kampanjarbete.

Annonser

4 svar to “Lag och ordning ska gälla, även för vänsterextremister”


 1. […] Charlie Weimers: ”Lag och ordning ska gälla, även för vänsterextremister” […]

 2. Tobias Says:

  Och hur är det med extremhögern då? Den som genom åren har mördat och misshandlat i än större utsträckning än vänstern (som mig veterligen, men jag kan ha fel) som i modern tid aldrig mördat någon. SMR räknas trots allt av SÄPO som ett av de största hoten mot den svenska demokratin.

  Du talar vackert om hur farlig vänstern är för oss och våran yttrandefrihet men glömmer i den egna partitillhörighetens namn att nämna organisationerna på din egen flank. Högern och extremhögern.

  Hela din känga mot vänstern känns bara som ett pinsamt skott i blindo då du uppenbarligen inte ville läsa på om vilka organisationer som egentligen står för våldet och skräcken, och bara söker en syndabock. Du vill alltså inskränka yttrandefriheten, i yttrandefrihetens namn.

  håhå jaja


 3. ”Vad är det för fel på Sydsvenskan?”

  ”Vänsterextremism är ett hot” skriver Sydsvenskans ledarsida 8/8. Ännu en gång. Det finns både psykologiska och politiska orsaker till Sydsvenskans maniska upptagenhet med det man kallar för vänsterextremism. Rent journalistiskt är den radikala vänsterns idéer betydligt färgstarkare än den egna fullständigt urtråkiga diskursen. Säg ”liberalism” och klockorna stannar. Politiskt letar man förtvivlat efter argument för liberalismen som skulle kunna gå hem i den yngre generationen. Man hittar ingenting. I denna sin vanmakt förlitar man sig då på pejorativ som ”våldsverkare”.

  Och visst finns det våldsverkare i Sverige. Hustrumisshandlare, nazister, misshandlande poliser, svenska militärer som dödar afghanska bönder. Det finns våld över hela skalan i Sverige helt utan den radikala vänsterns medverkan, både strukturellt och individuellt. Sydsvenskan tappar fattningen så fort vänstern kommer på tal, och detta slår ofelbart tillbaka. Istället för att fråga ”Vad är det för fel på Lund?” (6/8) frågar sig allt fler : Vad är det för fel på Sydsvenskan?

  När det gäller Lund skulle Sydsvenskan kunna lära en hel del av den historiska kontexten. Fast det kommer dom förstås inte att göra, deras nyliberala skygglappar hindrar dom. Lund har en mycket lång och intensiv vänsterradikal tradition. Studentupproret 1718, studentupploppet 1793, återverkningar i Lund av Folkets Vår 1848, strejkupploppet i Lund 1898, Ungsocialisterna i Lund 1903-24, de radikala grupperna DUG, DYG och Clarté, Knut Wiksell, Bengt Lidforss och Hildur Sandberg, Hungerdemonstrationerna 1917, den lundensiska antinazismen under 1940-talet, Den nya vänstern och majrevolten 1968, Allaktivisterna, Studenter för ett Demokratiskt Samhälle (SDS), Lunds Anarkistgrupp 1969-73, Smålands nation, Progressiv Studentfront, antirasismen och 30.e november 1991, Wapiti, India Däck Bokcafé och Virvelvinden, Smultronstället, Ockupationsfestivalen och Romano Trajo under 2000-talet.

  Och allt detta hänger ihop. Det radikala Lund växer hela tiden. Det är det som Sydsvenskan tycker är ”felet” med Lund. I själva verket är det Sydsvenskans ledarsida som är en del av problemet och det radikala Lund som är en del av lösningen.

 4. 1965 Says:

  Nu är du fel ute Charlie.

  Som KD’are tycker jag det är rent beklämmande att prata om förbud på denna nivån.

  Självklart ska Lag och Ordning gälla, men det går inte via förbudsvägen utan att politiker och samhället tar krafttag mot allt våld – även när våldet kommer från de politiska, etniska eller religiösa grupper som det gullas med för tillfället.

  Fösrt ska gruppen i fråga respektera samhällets värdegrund om Inget Våld, sen ska samhället visa sin goda sida.
  Inga försök till ”vi bygger en ny fritidsgård så kanske de blir lugnt” …


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: