Verklighetsfrånvänd kilometerskatt

augusti 16, 2010

Åkerier i Värmland kommer att läggas ner, konstateras det i NWT. Kilometerskatten blir för dyr, och de utländska lågprisåkerierna som inte lyder svensk lagstiftning kan fortsätta dumpa priserna. Det verkar inte vara något som Miljöpartiet bryr sig om alls. Deras värmländska toppkandidat Stina Bergström säger att utsläppen från transportsektorn måste minska, men säger inte något om hur man transporterar varor till Årjäng utan lastbil. Tvärtom menar hon att vi behöver lastbilen, och då blir det spännande. Flera åkerier får lägga ner, varorna blir dyrare – men likväl ska skatten drivas igenom.

Vad de rödgröna inte verkar förstå är att transporterna inte främst kommer att minska med kilometerskatten. Kilometerskatten kommer att leda till prishöjningar i glesbygden och på små orter. Den kommer att leda till att utländska åkerier tar över med mindre miljövänliga fordon. Men den kommer inte att leda till större effektivitet eller mindre utsläpp.

Miljöarbetet är viktigt, och det finns mycket att göra där. Men kilometerskatten leder inte till någon förbättring. Den leder bara till utslagning av svenska företag och att produkter blir dyrare för dem som inte bor i städer. Att trots det driva igenom förslaget är bara ett exempel på Miljöpartiets verklighetsfrånvända synsätt (deras mål är överordnade alla andras vardag) och kan bli en viktig orsak till en rödgrön valförlust.

Min fråga till de rödgröna är: Vilket problem löser ni genom att straffbeskatta varutransporter till Grums, Årjäng och Hammarö? Om man tror att vägen till ett hållbart klimat är att försämra ekonomin för dem som valt att inte leva i storstaden, kan det vara dags att tänka igen.

Uppdatering:

Svenerik Eriksson från Åkeriföretagen i Värmland skriver i dagens VF, Kilometerskatt fel väg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: