Fortsatta frågetecken om Afghanistan och nedskärningar efter Sahlins tal

januari 18, 2010

Mona Sahlin presenterade nyss huvudpunkterna i den rödgröna försvarsöverenskommelsen på Högfjällshotellet i Sälen:

Militär alliansfrihet

Inget nytt här inte. Svenskt NATO-medlemskap under nästa mandatperiod är osannolikt oavsett regering.

Utökad nordiskt samarbete och en aktiv Östersjöpolitik

Säkerheten i Östersjön har stärkts genom baltiskt NATO-medlemskap, konstaterade Sahlin och fortsatte sedan med att problematisera utvecklingen i Ryssland och mana till ”vaksamhet” för utvecklingen kombinerat med öppenhet för dialog. Analysen av Ryssland verkade mindre optimistisk än statsministerns. Det lilla hon sade om energisäkerhet var bra. EU:s energipolitiska linje gentemot Ryssland måste bli tydligare, ”Gotlands betydelse” ska beaktas(exakt hur nämndes inte) och vi bör komma överens om en civil övervakning av gasledningen. Det sistnämnda är ett bra förslag även om sannolikheten för att få med ryssarna nog är noll.

Stärkt EU-samarbete

De rödgröna står bakom solidaritetsklausul i Lissabonfördraget, och Sveriges utvecklade solidaritetsförklaring gentemot Norden, slog Sahlin fast. Här börjar det bli intressant. Hur fick (S) med (V) och (MP) på ett stärkt EU-samarbete i utrikes- och säkerhetspolitiken?

Starkare FN

Till skillnad från Fredrik Reinfeldt tog Sahlin upp FN:s roll, som hon menade är fortsatt viktig trots att FN brustit när det gäller att förhindra folkmord och de eviga låsningarna i säkerhetsrådet.

Under denna punkt togs även den svenska insatsen i Afghanistan upp, och hon betonade att svenska trupper kan dras tillbaka först när afghanska myndigheter kan ta ansvar för säkerheten i landet. Hon upprepade det rödgröna beskedet om en översyn av den svenska insatsen 2011, som antingen kommer att leda till förlängd närvaro eller tillbakadragande. Återigen så är det den socialdemokratiska linjen som gäller i de rödgrönas politik.

Nedrustning

Sahlin menar att Sverige har varit pinsamt tyst om nedrustning, och nämner Nordkorea, Iran och Pakistan. Vän av ordning undrar förstås på vilket sätt de rödgröna vill ändra på detta. Ska Sverige kräva en tuffare EU-linjen gentemot dessa länder, eller vad?

Försvarsindustrin

Medan Fredrik Reinfeldt talade om att svenskt försvarsmaterial dels ska vara kostnadseffektivt och dels kunna fungera i mötet med andra länder, så talade Sahlin om ”en stark svensk försvarsindustri”. Det blev inga skarpa löften, men återigen funderar jag på vad miljöpartisterna tycker om oppositionsledarens retorik.

Försvaret och framtiden

Reformeringen av försvaret ska fortsätta, det nationella behovet ska vara utgångspunkten, fler svenska soldater i FN-ledda operationer, och fortsatt närvaro i EU:s snabbinsatsstyrkor men utan att Sverige leder Nordic Battle Group (NBG).

Förutom ledarskapet i NBG och betoningen av FN så är det svårt att finna några större skillnader mellan regeringens linje och oppositionens. Det blev ännu tydligare när Sahlin inte lovade något återinförande av värnplikten, utan istället en förutsättningslös översyn av det frivilliga personalförsörjningssystemet efter ett år. Vad hon i praktiken gav uttryck för är att värnplikten är historia. Hon har ju rätt i att Försvarsmakten behöver arbetsro. Det skulle vara ansvarslöst att riva upp en så stor reform som denna.

En skillnad som framträder mellan alliansen och de rödgröna är de nedskärningar som Sahlin aviserade. De har fortfarande inte kommit överens om var det ska sparas. Besked kommer i april/maj, men det spretar ganska ordentligt. Beskedet om att det blir neddragningar är inte nytt, men ändå en påminnelse om att det pacifistiskt influerade Miljöpartiet kommer att få ett avgörande inflytande över svensk försvars- och säkerhetspolitik.

En kompromiss?
Mona Sahlins tal kändes snarare som ett linjetal vid S-kongressen, än som en rödgrön kompromiss. Är verkligen (V) och (MP) med på detta?
Mycket riktigt. Mats Knutsson twittrar att ”Nej, Ohly säger fortsatt nej till svensk trupp i Afghanistan. Frågan inte löst ännu. Ska fortsätta diskuteras framöver.”

När jag går igenom den rödgröna plattformen för Sveriges säkerhets- och försvarspolitik, så hittar jag inte något om Afghanistan. Afghanistan är nämligen en utrikespolitisk mer än säkerhetspolitisk fråga får jag höra under eftersnacket, så Sahlins uttalande om Afghanistan måste ändå jämkas med kamrat Ohly så småningom.

Läs även: Dick Erixon, Magnus Andersson, Högbergs tankar, Johan Westerholm, Sylvia Asklöf Fortell, Mark Klamberg, Expressen

2 svar to “Fortsatta frågetecken om Afghanistan och nedskärningar efter Sahlins tal”


  1. […] Läs vad Charlie Weimers (kdu) skriver om samma sak: Fortsatta frågetecken om Afghanistan och nedskärningar efter Sahlins tal […]


  2. […] Bjereld, Weimers, Röda Berget, Henriksson, […]


Lämna en kommentar